O κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη για τις πυρκαγιές

 προσωπικά, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

στη συζήτηση που διεξάγεται με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;».Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης».

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

Είναι βαριές ώρες για τη χώρα.

Δύσκολες ώρες για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ώρες θλίψης, ανησυχίας, προβληματισμού, ανασφάλειας για όλους.

Ώρες ευθύνης για μας.

Για όλους εμάς.

Στην κυβέρνηση, ή στην αντιπολίτευση.

Με τις φωτιές ακόμα να μην έχουν σβήσει, με το θρήνο του καμένου δάσους στα αφτιά μας, με την κοινωνία να συγκλονίζεται από τις φωνές απόγνωσης, οργής, αγανάκτησης εκείνων που είδαν τα σπίτια, το βιός, και το μέλλον τους να καίγεται, δεν είναι ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Και είναι κρίμα, προκαλεί θλίψη, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του.

Πριν μπω όμως στην ουσία για τα τι, τα πώς, τα γιατί, και τις προτάσεις μας για το αύριο, επιτρέψτε μου να εκφράσω το βαθύτατο σεβασμό μου στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Σε κείνους που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς.

Στους εκατοντάδες νέες και νέους που με τα ίδια τους τα χέρια, με τρακτέρ και λάστιχα το ποτίσματος, άοπλοι αλλά αποφασισμένοι, πάλεψαν και έσωσαν τον τόπο τους από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η δύναμη, η γενναιότητα, η ανιδιοτέλειά τους είναι για μας πηγή δύναμης και αισιοδοξίας.

Αλλά και φορτίο ευθύνης.

Γιατί είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Κι αυτό το δύσκολο έργο, που φαντάζει Τιτάνιο, είναι αδύνατο να υπάρξει, χωρίς τη δική τους συμμετοχή και δύναμη.

Χωρίς τη συμμετοχή και δύναμη όλων.

Έτσι γίνεται πάντα στα δύσκολα.

Η δύναμη του λαού κινεί τη χώρα και την ιστορία προς τα μπρος.

Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αυτό να γίνει και τώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τι έγινε το ζήσαμε, και το είδαμε όλοι.

Το ζούμε και το βλέπουμε ακόμα.

Το αδιανόητο έγινε πραγματικότητα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Δέντρα, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο.

Μια τραγωδία ανείπωτη, πρωτοφανής, που τις διαστάσεις της δεν τις έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει ακόμα.

Μια βαθιά πληγή για το περιβάλλον και τη χώρα.

Και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι:

Γιατί; Πώς; Τι φταίει; Ποιος φταίει;

Αυτό οφείλουμε να το απαντήσουμε.

Με ειλικρίνεια, και θάρρος.

Χωρίς να προσχωρήσουμε στο κυνήγι μαγισσών, που τόσο χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Όχι για να αξιοποιήσουμε κομματικά μια εθνική τραγωδία.

Αλλά για να δούμε τις αιτίες, τις ευθύνες και τους υπεύθυνους.

Τις αιτίες και τους αίτιους.

Γιατί χωρίς αυτό, το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία.

Οι πυρκαγιές δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η κλιματική κρίση είναι πράγματι ένας παράγοντας που οξύνει το πρόβλημα.

Δεν μπορεί όμως να έιναι και ο μηχανισμός δραπέτευσης από τις ευθύνες.

Μια σοβαρή και σύγχρονη πολιτεία, δεν κυνηγάει τις φωτιές. Τις προλαμβάνει.

Δεν περιμένει μοιρολατρικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Τις αντιμετωπίζει.

Δεν αναμένει την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να θυμίσει την προηγούμενη.

Διδάσκεται και ενεργεί για την αποτροπή της.

Και αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Όταν εσείς, προσωπικά εσείς κύριε Μητσοτάκη, δεν διστάσατε να μετατρέψετε την οδύνη, το θρήνο και τον ανθρώπινο πόνο σε εργαλείο της μικροπολιτικής σας σκοπιμότητας.

Τότε εμείς με ευθύνη για τη χώρα, απέναντι στ φυσικό περιβάλλον, για τους πολίτες επιχειρήσαμε και πρώτος ε΄γω επιχειρήσαμε να δούμε τα λάθη μας, αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.

Και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα.

Συστήσαμε επιτροπή Γκολντάμερ.

Το πόρισμα παρουσιάστηκε επισήμως στη Βουλή τον Απρίλιο του 2019 και έτυχε διακοματικής αποδοχής και ξεκινήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες βρήκατε εσείς εν εξελίξει με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Και τις οποίες αναμέναμε να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε και όχι να τις θάψετε βαθιά στα συρτάρια σας.

Γιατί υποτίθεται ότι είχαν τη συναίνεσή σας.

Και γιατί υποτίθεται ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Τον Αύγουστο του 2019, παραλάβατε ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία, στους τομείς της δασικής προστασίας, στους οποίους υστερούσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

· Σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, 140 εκατ. € (ΦΕΚ 2863/Β/2019), που περιείχε έργα αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, διαχείρισης/καθαρισμού δασών, πιλοτικά έργα για τις μικτές περιοχές δάσους κατοικίας, με βάση το πόρισμα της επιτροπής Goldammer.

· Προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών με 500 στελέχη (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων εγκεκριμένων από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και 300 θέσεις με τριετείς συμβάσεις με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2019).

· Ξεκίνησε το έργο των δασικών χαρτών, κυρώθηκαν στο 45% του συνόλου Επικράτειας χώρας (από το σχεδόν 3% που παραλάβαμε) και ανατέθηκαν οι μελέτες για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας (οι μελέτες ολοκληρώθηκαν στο 100% της χώρας στα τέλη του 2019).

· Το 2018 και 2019 υλοποιήθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5.066 εργαζομένων, για την αντιπυρική προστασία των δασών που συνέβαλε σημαντικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, όπως αποδείχθηκε στην αντιπυρική περίοδο του 2019.

· Θεσμοθετήθηκε με ακρίβεια η συνεργασία κατά την καταστολή, κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών των Πυροσβεστικών και των Δασικών Υπηρεσιών και εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις, επίσης σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Goldammer.

· Και εκπονήθηκε πρόταση για προετοιμασία μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης «Πολιτικής Προστασίας», από μια σύγχρονη δομή, την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση και με μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, διακομματικής αποδοχής και συναίνεσης όπως προέβλεπε η πρότασή μας

Αυτά κάναμε εμείς αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις διαχρονικές παθογένειες. Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς.

Κ. Μητσοτάκης: να μας τις καταθέσετε

Αλ. Τσίπρας: θα σας τις καταθέσω βεβαίως. Αλλά αφήστε αυτό το αλαζονικό ύφος επιτέλους. Μας ακούει ο λαός και είναι κρίσιμες οι ώρες τι τις κάνατε λοιπόν εσείς, όλες αυτές τις παρεμβάσεις με το που αναλάβατε ;

· Παγώσατε και αναστείλατε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες,

· Σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων το φθινόπωρο του 2019,

· Δεν υλοποιήσατε ποτέ τη Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, της Υπουργικής Απόφασης του 2019. Με αποτέλεσμα έχουμε σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, ενώ υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε καθαρισμούς δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών.

· Ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, για χάρη μικροκομματικού οφέλους και προφανών πολιτικών σκοπιμοτήτων και φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη που εξαιρεί εκτάσεις από τη δασική νομοθεσία.

· Δεν εφαρμόσατε στην πράξη τη ΚΥΑ συνεργασίας των υπηρεσιών στην πυρόσβεση, με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες μις τραγικής αδυναμίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακόμη και σε συνθήκες άπνοιας, ναι. Ολοι γνωρίζουμε ότι δημιουργείται μικροκλίμα αλλά και ένα παιδί δημοτικού καταλαβαίνει ότι άλλες οι συνθήκες με ένα μποφόρ και άλλες με 8 μποφόρ

· Και απαξιώσατε, δεν φέρατε καν προς συζήτηση, τη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον νέο φορέα πολιτικής προστασίας. Παρά μόνο διατηρήσατε την παρωχημένη και όπως αποδείχτηκε αναποτελεσματική δομή της και απλά αναβαθμίσατε σε υφυπουργό τον επικεφαλής της θέσης – με την ευκαιρία να του εκφράσω ευχές για καλή υγεία – για την οποία επέλεξε έναν πρώην δήμαρχο, κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

Ταυτόχρονα διατηρήσατε και αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Εσείς ζητούσατε να αποπεμφθούν και εσείς τους αναβαθμίσατε

Και θα αναρωτηθεί κάποιος πολίτης ειλικρινά:

Γιατί τα κάνατε όλα αυτά;

Πόσο δύσκολο ήταν να συνεχίσετε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από τη προηγούμενη κυβέρνηση;

Η απάντηση είναι απλή.

Γιατί όλη σας η πολιτική είναι κοντόφθαλμη, ιδεοληπτική και μονίμως εξαρτώμενη από μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που ορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις σας.

Η άλλη όψη της ανικανότητας σας, είναι η ιδιοτέλεια.

Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Goldammer -που με θράσος σήμερα το κουνήσατε από το βήμα- γιατί πολύ απλά δεν σας βόλευε.

Δεν προσλάβατε πυροσβέστες γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν προχωρήσατε τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλετε να διατηρείτε ένα μόνιμο καθεστώς εξάρτησης και ομηρίας των πολιτών από την κεντρική διοίκηση και τα γαλάζια παιδιά της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορείτε να συντηρείτε την πελατεία σας, όπως κάνετε για δεκαετίες.

Και ύστερα έρχεστε και ανακαλύπτετε ξαφνικά τη κλιματική κρίση. Που βεβαίως δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήθηκε τα δυο χρόνια που κυβερνάτε.

Όλα αυτά, όμως, οι εγκληματικές επιλογές, τα λάθη και οι παραλήψεις σας, προηγούνται της κλιματικής κρίσης.

Η οποία για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται σκληρές και θαρραλέες αποφάσεις.

Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται ειλικρίνεια.

Χρειάζεται συλλογική κινητοποίηση, για να γίνει εθνικός και κοινωνικός στόχος η ανάσχεση της.

Με την κατάλληλη γνώση, την εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τους ειδικούς, την επένδυση εκεί όπου απαιτείται.

Αν σε κάθε φυσική καταστροφή κ. Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσετε εσείς την ανεπάρκεια σας, επικαλείστε την κλιματική κρίση χωρίς πριν να έχετε κάνει τίποτα γι’ αυτή, απλά ευτελίζετε τη σημασία που πρέπει να δώσει ο κάθε πολίτης και το κράτος στην αντιμετώπιση της.

Σας φταίει η κλιματική κρίση που πετάξατε στα σκουπίδια τις προτάσεις Γκολντάμερ;

Σας φταίει η κλιματική κρίση που θέλατε να στήσετε ένα δήθεν επιτελικό κράτος διατηρώντας αυτή τη σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων υπουργείων και φορέων για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς;

17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή;

Σας φταίει η κλιματική κρίση που αγνοήσατε, δε φέρατε καν σε συζήτηση τη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας;

Προφανώς και δε φταίει η κλιματική κρίση αλλά οι πολιτικές σας επιλογές.

Και η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει αποκλειστικά εσάς.

Δεν είναι η ευθύνη ούτε του υπουργού σας που μας έλεγε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα.

Ούτε του άλλου που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα από όσα επιχειρούσαν.

Ούτε του αρχηγού της πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε ότι δε ξέρει γιατί βρίσκεται τρεις μέρες και επιχειρεί στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας.

Αλλά ταυτόχρονα ευχαριστούσε τους πολιτικούς του ηγέτες.

Δική σας είναι η ευθύνη αποκλειστικά.

Και όσο παρουσιάζεστε απολύτως αδύναμος, στοιχειωδώς να την κατανείμετε αυτή την ευθύνη και στους υφισταμένους σας.

Όσο δεν είστε ικανός την ώρα της κρίσης να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι δε πήγε καλά και αναζητείτε μαθαίνω διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν τις σωσίβιες λέμβους σας, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη, ούτε να την αναγνωρίσετε ούτε να τη διαχειριστείτε.

Κύριε Μητσοτάκη,

Περιμένω σήμερα μια απάντηση.

Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;

¨Έχετε καταλάβει γιατί ζητήσατε συγγνώμη; Εχετε καταλάβει τα λάθη σας ; Και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση και στις συνταραχτικές καταγγελίες του Περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας. Ξέρετε εγώ βρέθηκα στην ώρα μάχης στην Εύβοια, στην Λίμνη. Επι 15 ημέρες ούτε ένα κυβερνητικό στέλχος δεν τόλμησε να πατήσει στην Ευβοια να χτυπήσει την πλάτη και να δώσει μήνυμα παρηγοριάς. Συνάντησα αυτόν τον άνθρωπο που μαζί με δήμαρχο μαντουδίου και βουλευτές νομού και είχε ειλικρινή αγωνία. Η εικόνα που μετοδόθηγκε ήταν οργής για τον τρόπο συντονισμού των δυνάμεων. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι από το γραφείο σας τηλεφωνούσαν στον Δήμαρχο ώστε να μην είναι επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση. Είδα την χθεσινή συνέντευξη περιφερειάρχη που δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν εντολή μη επέμβασης.

Θα ήθελα από τον κ. Μητσοτάκη να δοθεί εξήγηση γι’ αυτό.

Απευθύνομαι προσωπικά σε εσάς: είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε κ. Μητσοτάκη ότι εσείς και μόνο εσείς έχετε ακαίρεα την ευθύνη για τις καταστοφικές πυρκαγιές. Όχι μόνο για τα τραγικά λάθη. Ούτε για τις εγκληματικές πολιτικές επιολογές σας. Αλλά κυρίως γιατυί επιδείξατε αυτό το διάστημα μια απίστευτη ελαφρότητα. Μια απίστευτη έλλειψη καταν’όησης του τι συμβαίνει και γατί.

Μια πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους, και το δράμα των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Εσείς δεν είστε ο αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους, που το διαφημίσατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης;

Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς;

Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι;

Εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας, εν ονόματι της αποτελεσματικότητας;

Πού ήταν η αποτελεσματικότητά σας;

Εσείς δεν δηλώνατε στις 11 Μαΐου;

«Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης, και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας»;

Πού ήταν όλα αυτά όταν οι πολίτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια;

Όταν καίγονταν πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα;

Πού ήταν και πού ήσασταν όταν γίνονταν στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα στην Εύβοια;

Και 40.000 άνθρωποι λάβαιναν εντολή εκκένωσης;

Εσείς δεν επανήλθατε στις 24 Μαΐου;

Δηλώνοντας: «Έχει εκπονηθεί ένα ειδικό, μάλλον ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο σχέδιο για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για το περιβαλλοντικό μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου».

Πού ήταν αυτό το εξειδικευμένο σχέδιο όταν καίγονταν ανεξέλεγκτα για δέκα μέρες οι Αδάμες, η Βαρυμπόμπη, το Τατόι, οι Θρακομακεδόνες, οι Αφίδνες, το Κρυονέρι;

Πριν έρθει το κακό στην υπόλοιπη Αττική, στα Βίλια και την Κερατέα;

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη είστε εσείς.

Ή πιο σωστά, εσείς είστε όλα αυτά. Εσείς.

Η πρωτόγνωρη καταστροφή έσκισε το καταπέτασμα του ναού, που είχε στηθεί γύρω σας.

Κι αυτό που είδαν όλοι προκαλεί ανασφάλεια, ακόμα και φόβο.

Γιατί προκαλεί φόβο ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν στερείται μόνο της ικανότητας να διοικεί, αλλά στερείται και της στοιχειώδους ικανότητας να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει.

Ένας πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων.

Ακόμα κι εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν.

Και ανεβαίνει σε αυτό το βήμα χαμογελώντας.

Αυτό το γέλιο σας σε απευθείας μετάδοση την ώρα της συνέντευξής σας, κύριε Μητσοτάκη, πολλαπλασίασε τον πόνο, την απόγνωση, την οργή, για την τραγωδία της φωτιάς.

Δεν ξέρω αν είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε, ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια να διαχειριστείτε με όρους επικοινωνίας και προσωπικής εικόνας μια εθνική τραγωδία, δεν στοιχειοθετεί μόνο ακραία ανικανότητα.

Είναι ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται.

Και δε γεννά αισθήματα θυμού αλλά κάτι χειρότερο:

Αίσθημα ντροπής.

Ζήσατε τον μύθο σας για κάποιο διάστημα.

Πλήρωσε η χώρα βαρύτατο κόστος για το μύθο σας.

Αλλά δυστυχώς ούτε και τώρα, με τις συμφορές παρούσες, δεν δείχνετε ότι μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από το μύθο και να προσγειωθείτε στη σκληρή πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το έχω ξαναπεί, ότι για μας το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις τον πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα κατόπιν εορτής.

Γιατί η ευθύνη είναι μία, απόλυτη και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

Το κρίσιμο για μας σήμερα, όμως, είναι να δουν ξανά προοπτική και ελπίδα οι πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για αυτό και από τη πρώτη στιγμή καταθέσαμε πρόταση 7 σημείων , αντί για κραυγές για παραιτήσεις, για την επόμενη μέρα :

· Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικές σχεδιασμός

· Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

· Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Goldammer για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

· Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Και να καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα

· Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού

· Να ανασχεδιασθεί η κατέυθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Παίρνοντας ως παράδειγμα τη Πορτογαλία, που κατέθεσε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της.

· Και να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Σας ζητήσαμε ευθύνη, συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις πολιτικές δυνάμεις και σχέδιο για την άμεση και μεσοπρόθεσμη επούλωση των πληγών.

Αντί αυτών εσείς συνεχίσατε τη πεπατημένη της προπαγάνδας και της ωραιοποίησης.

Βαφτίσατε την πάγια ενίσχυση που πάντοτε δινόταν των 1000 ευρώ το μέτρο για επιφάνειες έως 150 τ.μ, ως τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που δόθηκαν ποτέ.

Και κρύψατε στο τρυκ μιας προκαταβολής αυτής της ενίσχυσης ότι δε δίνετε επιπλέον τα έξι και οκτώ χιλιάρικα για οικείες και επιχειρήσεις αντίστοιχα. Και ότι ένα μεγάλο μέλος της αποζημίωσης θα είναι δάνειο

Και είπατε ότι θα παρακάμψετε κάθε γραφειοκρατία όπως κάνατε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Μόνο που οι σεισμόπληκτοι στη Θεσσαλία περίμεναν έξι μήνες έχοντα πάρει μόνο 600 ευρώ και καμία άλλη αποζημίωση. Μόλις πριν από 10 ημέρες εγκρίθηκαν οι δαπανες αποζημιώσεων.

Ταχύτατα βέβαια από μόνος σας χωρίς συνεννόηση ούτε με τους βουλευτές σας ορίσατε τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Εύβοια.

Χωρίς καμία συνεννόηση με τη τοπική κοινωνία και τα κόμματα της Βουλής.

Βασική ένδειξη ότι συνεχίζετε να βαδίζετε στον ίδιο δρόμο της δημιουργίας εντυπώσεων, της πολιτικής σκοπιμότητας και της επικοινωνίας.

Τώρα όμως δεν είναι ώρα εντυπώσεων και πολιτικών μεταγραφών αλλά είναι η ώρα της ουσίας και της πράξης και όχι των μεγάλων λόγων.

Οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, οι άνθρωποι που ζούσαν από τη γη που σήμερα είναι κάρβουνο αντιμετωπίζουν σήμερα -όχι αύριο- σήμερα, οξύτατο ζήτημα επιβίωσης.

Αγωνιούν πως θα ζήσουν τα παιδιά τους;

Τι εισόδημα θα έχουν τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες μέχρι να εκπονηθούν σχέδια ανασυγκρότησης;

Για αυτό και σήμερα σας καταθέτουμε τη πρόταση ουσίας να θεσμοθετήσετε άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί, για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στην Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που είχαμε προτείνει και τους πρώτους μήνες πανδημίας

Για κάθε νοικοκυριό, 400 ευρώ το πρώτο μέλος συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση. Μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Σας ζητάμε να το υιοθετήσετε ως στοιχειώδη ένδειξη κατανόησης.

Αποτελεί εθνική ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές στα μέρη της καταστροφής.

Και ότι ισχύσει να ισχύσει για κάθε περιοχή που επλήγη.

Και ας μη ξεχνάμε ότι το καταστροφικό αυτό καλοκαίρι ξεκίνησε με μια τεράστια καταστροφή στα Γεράνια.

Κανένας δε πρέπει να ξεχαστεί.

Πέραν όμως της στήριξης των πληγέντων, οφείλουμε να δούμε πως θα επουλώσουμε και τα συλλογικά μας τραύματα ως κοινωνία.

Γιατί κάθε πολίτης σήμερα, μοιράζεται ένα κοινό αίσθημα: Την ανασφάλεια.

Κύριε Μητσοτάκη, κάνατε την ασφάλεια του πολίτη σημαία σας.

Την ταυτίσατε με την αστυνομική καταστολή, τις επελάσεις εναντίον των νέων, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, την αστυνομία παντού.

Προσλάβατε αστυνομικούς, εξοπλίσατε αστυνομικούς, επενδύσατε σε περιπολικά και χειροπέδες.

Και αφήσατε τα δάση χωρίς προστασία, την πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους.

Και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, οι άνθρωποι στα μέτωπα της φωτιάς, αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ΔΙΑΣ.

Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σημαία ευκαιρίας,

η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος.

Στα τέλη Μαΐου κ. Μητσοτάκη δηλώνατε στη Bild ότι φέτος τα πράγματα θα θυμίζουν ένα πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι.

Και σήμερα, μια βδομάδα πριν τελειώσει το καλοκαίρι, μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων και ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από τη πανδημία.

Που φουντώνει ξανά, με το μισό πληθυσμό ανεμβολίαστο, τις ΜΕΘ ξανά να γεμίζουν.

Και στην οικονομία, μετράμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Ένα νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να κάνει αβίωτη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, με ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο, της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος – ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Και η Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

Ότι δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς.

Στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στην κοινωνική συνοχή, στην ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην προστασία της χώρας και των ανθρώπων της.

Με βαρύ κόστος για την κοινωνία.

Είσαστε απολύτως ανίκανοι να σβήστε μια φωτιά, αλλά εξαιρετικά ικανοί να διευρύνετε τις ανισότητες με τις πολιτικές σας.

Με την επιλογή σας να αφήσετε 30.000 νέους εκτός ΑΕΙ.

Με την επιλογή σας να αφήσετε 83.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

Με την επιλογή σας να καταργήσετε το 8άωρο και να θεσπίστε απλήρωτες υπερωρίες.

Ακόμη και με την επιλογή σας να κόψετε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για 120.000 πολίτες.

Όλες σας οι επιλογές είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και προς εξυπηρέτηση συμφερόντων λίγων και εκλεχτών.

Και στο ερώτημα τι μπορεί να περιμένει κανείς από σας και την κυβέρνησή σας, απαντούν τα έργα σας και τα αποτελέσματά τους.

Τίποτα καλό!

Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος των ελίτ, που σας στηρίζουν και στηρίζετε.

Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών.

Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού.

Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσας.

Για μας, όπως και για όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, υπάρχει τούτες τις ώρες μια πολύ σοβαρή πρόκληση, επείγουσα.

Η απόγνωση, και η οργή να γίνουν δύναμη αλλαγής. Σε δύναμη και ενέργεια για να αλλάξει η Ελλάδα πορεία.

Και σε ότι μας αφορά θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να το κάνουμε σύντομα πράξη.

Πηγή άρθρου www.protothema.gr