Meteo: 5.000 κεραυνοί έπεσαν στη χώρα – Πού έβρεξε καταρρακτωδώς [χάρτης]

Estimated read time 1 min read

Αν και εξασθενημένο, το φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης” που σάρωσε την κεντρική και δυτική Ευρώπη, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών και ανυπολόγιστες ζημιές, έφτασε σταδιακά και στην Ελλάδα. Η κακοκαιρία “χτύπησε” σήμερα την χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Φλώρινα όπου το χαλάζι έπεφτε ασταμάτητο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πώς έως τις επτά το απόγευμα έπεσαν σχεδόν 5.000 κεραυνοί, σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS.

Παράλληλα, το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατέγραψε σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι καταγραφές των ηλεκτρικών εκκενώσεων και εμπεριέχεται πίνακας με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης:

Meteo: Σχεδόν 5.000 κεραυνοί έπεσαν στη χώρα - Πού έβρεξε καταρρακτωδώς [χάρτης]

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Κακοκαιρία έως και τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεπε επιδείνωση του καιρού στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα για την Κυριακή και τη Δευτέρα (19/7), με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

1. Την Κυριακή, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

2. Την Δευτέρα, μέχρι τις απογευματινές ώρες τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Διαβάστε Επίσης

Meteo: Σχεδόν 5.000 κεραυνοί έπεσαν στη χώρα - Πού έβρεξε καταρρακτωδώς [χάρτης] - εικόνα 2

Τι είναι το φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ertnews.gr, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Έχουμε και λέμε”, η “ψυχρή λίμνη” κατεβαίνει νοτιότερα και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ένα τμήμα, από ότι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές απογευματινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια που προκαλεί αυτή η κίνηση της “ψυχρής λίμνης””, επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος”.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author