Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Estimated read time 1 min read

Νέα μέτρα ανακοίνωσε στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς. Δείτε ποια είναι αναλυτικά. 

Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.  

Συγκεκριμένα σχετικά με τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σήμερα σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19 και η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Click4more: Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και πως θα γίνονται οι αγορές

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ο αριθμός των κρουσμάτων ευτυχώς δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 αντίστοιχα ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1. Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου στα 14 σήμερα.

Σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και συγκεκριμένα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου, και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα στις 23 Δεκεμβρίου. «Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι νέα και αυτό μας προβληματίζει και ήταν ένα από τα κριτήρια που οδήγησε στην παράταση των μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού καθώς σε αυτούς τους Δήμους ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 2 και 3 αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Τι αποφασίστηκε για το χωριό Κέλλη

Παράλληλα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή. Συγκεκριμένα με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής αλλά και εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

– Από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού

– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί ενώ αναμένεται αύριο να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές που τους προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Τα μέτρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Click4more: Σχολεία: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το άνοιγμα – Όλα τα σενάρια

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και έδωσε στοιχεία σχετικά με τη διενέργεια δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αποσκοπούν στην παρακολούθηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία του testing.gov.gr όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο. Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν συνολικά 25.786 αιτήματα – σε μεγάλη πλειοψηφία από τις μεγάλες πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας – και έχουν προγραμματιστεί ήδη 13.215 ραντεβού. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χθες με 5.300 ελέγχους, από τους οποίους 2.336 πραγματοποιήθηκαν στους 98 στρατιωτικούς σχηματισμούς/ μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα κέντρα ελέγχου σε όλη την επικράτεια είναι 386, τα οποία περιλαμβάνουν πέρα των στρατιωτικών υγειονομικών σχηματισμών και μονάδων, σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, καθώς και εξετάσεις από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Σε ημερήσια βάση υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται καθημερινά 10.000 δωρεάν δειγματοληψίες. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες να συμμετέχουν στους δωρεάν αυτούς ελέγχους, καθώς, όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό προστατεύουν και τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ώστε η επιστημονική κοινότητα να έχει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της όποιας τυχαίας διασποράς». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η επόμενη σειρά SMS για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορά στο πρόγραμμα του τυχαίου τεστινγκ θα σταλεί το Σάββατο με ραντεβού για τη Δευτέρα.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους»

Όσον αφορά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που «σίγουρα μας γεμίζει με αισιοδοξία καθώς θα μας επιτρέψει αργά, σταδιακά και σταθερά να αφήσουμε την πανδημία οριστικά πίσω μας». Παρόλα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του τέλους και ότι μέχρι να εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα».

Click4more: Κορονοϊός: Αττική και Θεσσαλονίκη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Ο χάρτης της πανδημίας

«Κατανοούμε την κόπωση που υπάρχει και αντιλαμβανόμαστε την αδημονία των συμπολιτών μας να υπάρξει άρση των μέτρων το ταχύτερο δυνατό. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων, με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας όπως πάντα υπόψη τα υγειονομικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Τέλος, αφού ευχήθηκε «καλή χρονιά με δύναμη και με υγεία για όλους», υπογράμμισε την ανάγκη για τήρηση όλων των μέτρων «με προσήλωση, κάθε μέρα – και την Πρωτοχρονιά – για να μην απωλέσουμε ό,τι πετύχαμε τα Χριστούγεννα, ό,τι καταφέραμε με υπομονή και επιμονή μέχρι σήμερα».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ ότι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και στη θέση τους εμβολιάστηκαν κυβερνητικά στελέχη, είπε ότι «για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Σήμερα είχε προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 61 υγειονομικοί, 56 έχουν εμβολιαστεί, 5 από αυτούς λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού θα εμβολιαστούν αύριο το πρωί. Αυτά είναι τα δεδομένα. Όλα τα υπόλοιπα περί δεκάδων με άνωθεν εντολή λυπάμαι που το λέω αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια».

Δείτε όσα είπε ο κ.Χαρδαλιάς μετά το 14ο λεπτό. 

Πηγή άρθρου www.newsit.gr

You May Also Like

More From Author