Lockdown: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Κυριακή- Τέλος το click away – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Νέα αυστηρότερα μέτρα  πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου 2/1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης αυτήν των μέτρων επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες αποφάσεις “παγώνουν” τα τελευταία μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πριν από την εορταστική περίοδο και αφορούσαν στη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away, όπως -μεταξύ άλλων- και στο άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων, αλλά και στην επιμήκυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα.

Από το πρωί της Κυριακής 3 Ιανουαρίου κλείνουν τα:

  • εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με click away,
  • κομμωτήρια,
  • βιβλιοπωλεία,
  • υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,
  • ΚΤΕΟ
  • ενώ σταματούν και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος

Όπως τονίστηκε στις ανακοινώσεις του Στ. Πέτσα, τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ για μία εβδομάδα (από Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι Κυριακή 10 του μήνα), προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11/01, ημέρα όπου η χώρα θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως:

“Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι”.

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτά τα μέτρα αποφασίστηκαν με στόχο να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας. Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις”.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το κατά πόσο, αλλά και το πότε αυτή επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια, η απόφαση για το άνοιγμά τους περισσότερο πολιτική είναι, αφού έχει παρθεί από την κυβέρνηση για προληπτικούς λόγους.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:


Τι θα ισχύει με τα SMS στο 13033;

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με SMS στο 13033 και με έντυπα μετακίνησης.

Τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author