Lockdown : Στο τραπέζι των ειδικών ο οδικός χάρτης εξόδου από την καραντίνα – Τι θα γίνει με τα σχολεία, γρίφος η εστίαση – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Πρώτη παράταση του lockdown ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει μια επόμενη.

Την διάρκεια του lockdown θα κρίνουν επτά περιοχές της χώρας που καταγράφουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Μεταξύ αυτών Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Μαγνησία.

Οδηγός «επιβίωσης» για τους μαθητές του Λυκείου

Μικρή ανάσα δίνουν τα αποτελέσματα στην μελέτη των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου κατά 50%

Πάντως σήμερα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το στρατηγικό αποτύπωμα του σχεδίου της άρσης των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί έχοντας στα χέρια τους όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα θα αποφασίσουν πότε και πως θα δώσουν το πράσινο φως για την άρση του lockdown.

Οι αποφάσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη αντικρουόμενες γνώμες σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει ή όχι να αρθούν, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS.

Πτωτική πορεία στην Αττική

Πάντως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μαρτυρούν ότι σιγά σιγά αποδυναμώνουν τον ιό. Τα νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των μετρήσεων των λυμάτων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, στην Αττική το διάστημα 30/10 έως 6/11 ο μέσος όρος των φορέων για το λεκανοπέδιο ανέρχονταν σε 49.500.

Την πρώτη εβδομάδα του lockdown 7-12/11 οι φορείς μειώθηκαν σε 35.300.

Τη δεύτερη βδομάδα του lockdown, το χρονικό διάστημα 13-18/11 ο αριθμός κατέβηκε στους 21.100, ενώ την τρίτη εβδομάδα 19-23/11 έπεσε ραγδαία στους 6.200 φορείς.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου που μίλησε στο MEGA το ιικό φορτίο αυτής της εβδομάδας είναι κατά 50% κάτω σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις των ειδικών θα ληφθούν σήμερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παραμένει αυξημένη, σε αντίθεση με τα κρούσματα τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν πτωτική τάση.

Άρση σε… δόσεις

Η άρση του lockdown αναμένεται να γίνει σε δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία.

Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί και μετά οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα καταστήματα. Για το στάδιο αυτό προκρίνονται δύο σενάρια.

Ή θα ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και αρκετά αργότερα τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά ή θα ανοίξουν όλα μαζί, αλλά στη περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί κανόνες.

Πάντως μεγάλη μερίδα των ειδικών φαίνεται να «γέρνει» προς το πρώτο σχέδιο, δηλαδή πρώτα το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, μετά των μεγάλων και στο τέλος των mall.

Μεγάλος πονοκέφαλος η εστίαση -Δεν συμφωνούν πουθενά οι ειδικοί

Ο μεγαλύτερος πάντως πονοκέφαλος των ειδικών είναι η εστίαση. Οι ειδικοί όχι μόνο δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα σε κάποιο σχέδιο, αλλά μεγάλη μερίδα επιστημόνων διαφωνεί με το άνοιγμα της παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο σενάριο λέει πως θα δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια για τις γιορτές. Φυσικά και εδώ θα ισχύουν οι αυστηροί όροι (αποστάσεις, προκρατήσεις, λιγότερα άτομα).

Εδώ να σημειωθεί πως η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να συνεχίσει να ισχύει όπως και είχε γίνει για αρκετό διάστημα πριν το lockdown.

Το δεύτερο σενάριο ακολουθεί το πρότυπο Γαλλίας, δηλαδή να ανοίξει καθολικά η εστίαση μετά τις γιορτές, δηλαδή περίπου στις 20 Ιανουαρίου.

Και οι δύο αποφάσεις προκαλούν κραυγή αγωνίας και απελπισία σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς όχι μόνο θα χαθεί ακόμη μία κερδοφόρα περίοδος για τις επιχειρήσεις, αλλά θα έρθουν νέα λουκέτα, ενώ στον αέρα θα μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ρεβεγιόν με απαγορεύσεις και περιορισμούς

Φέτος το ρεβεγιόν όχι μόνο θα είναι πολύ διαφορετικό, αλλά θα έχει και αρκετούς περιορισμούς.

Αρχικά, είναι πολύ πιθανό να απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων.

Επίσης οι αρχές προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν όχι μόνο την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, αλλά  και την απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε μέρα
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author