Lockdown: Η κυβέρνηση επιμένει για άνοιγμα του λιανεμπορίου-  Όλα τα σενάρια  – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Το νέο ρεκόρ με 4.340 κρούσματα κορονοϊού δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία επιμένει σε χαλάρωση του lockdown με επόμενο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε άρση μέτρων όσον αφορά στους περιορισμούς μετακινήσεων.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης είναι ότι η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα πραγματοποιηθεί όπως ήταν προγραμματισμένο σήμερα και δεν θα αναβληθούν οι αποφάσεις για την Παρασκευή, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις πιθανότατα και σήμερα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα επόμενα βήματα.

Δεδομένο θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Και αυτό διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για περαιτέρω μέτρα στήριξης. Το πως θα επαναλειτουργήσει η αγορά, βέβαια είναι και ένα άλλο ερώτημα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελε οι καταναλωτές να μπορούν να μπουν στα εμπορικά καταστήματα και να κάνουν τα ψώνια τους κανονικά, έχοντας στείλει ένα μήνυμα την ημέρα στο 13032 και με χρονικό περιθώριο τριών ωρών. Όμως το πιθανότερο είναι λόγω της νέας έξαρσης και των ενστάσεων των ειδικών, σε αυτή τη φάση η αγορά να λειτουργήσει και πάλι με click away.

Από το “Μένουμε σπίτι” στο “Βγαίνουμε έξω”

Από αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο όπως προανήγγειλε άλλωστε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν ξανά με αυτοκίνητο με τον κωδικό 6, καθώς η κυβέρνηση εμμέσως παραδέχεται ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός απέτυχε, αφού είχε ως αποτέλεσμα να συνωστίζεται κόσμος σε λιγοστές πλατείες και χώρους πρασίνου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή και να συγκεντρώνονται παρέες σε σπίτια με τον αυξημένο κίνδυνο που επιφέρει η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους.

Στην κυβέρνηση πλέον επικρατεί η λογική “βγαίνουμε έξω” αφού το “μένουμε σπίτι” δεν πείθει πλέον τους πολίτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται κανονικά και δυσφορούν για τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας στον ελεύθερο χρόνο τους. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση μιλά πλέον για “βαλβίδες αποσυμπίεσης” και μεταξύ των συγκεντρώσεων σε σπίτια και του κόσμου σε πλατείες, επιλέγει το δεύτερο ως μικρότερο κακό, ούτε ένα μήνα μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Σε δεύτερο χρόνο τα σχολεία- Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Αν και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε προαναγγείλει άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει η σχετική απόφαση για μερικές ημέρες ακόμη. Και αυτό προκειμένου η επαναλειτουργία των σχολείων ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο να μην επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση και δεύτερος παράγοντας, αλλά και προκειμένου να έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία τα self test, τα οποία θα κληθούν να κάνουν υποχρεωτικά οι μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει επί του παρόντος επισήμως ανακοινώσει εάν τα self test θα είναι υποχρεωτικά και για τους εκπαιδευτικούς, καθώς θα γίνουν συνολικά ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και για άλλους κλάδους εργαζομένων, που θα καλούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να αποτραπούν (κι άλλες) εστίες υπερμετάδοσης. Αυτοί οι κλάδοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εκτός από την εκπαίδευση, τα δικαστήρια, η εστίαση (όταν ανοίξει), ο τουρισμός, αλλά ενδέχεται να ζητείται τεστ και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author