Lockdown : Γιορτές με αυστηρούς ελέγχους και νέα μέτρα αν χρειαστεί – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Διαφορετικά από κάθε άποψη θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, αφού ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Από αυτό δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν οι φετινές γιορτές, οι οποίες θα θυμίζουν το Πάσχα, το οποίο το περάσαμε μόνοι μας, λόγω των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown.

Αυτές τις γιορτές, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα έχει αποδειχτεί πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο, θα εορταστούν μεν με αυστηρά μέτρα, τόσο στο κομμάτι των συναντήσεων όσο και στις μετακινήσεις μας, ωστόσο θα επιτρέπεται το ρεβεγιόν με την παρουσία 9 ατόμων το μεσημέρι, η αλλιώς με… διανυκτέρευση.

Κορωνοϊός : Η κατανομή των 853 νέων κρουσμάτων

Συγκεκριμένα, όπως έχει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες από διάφορα κυβερνητικά χείλη, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φέτος στα ρεβεγιόν θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι και ως εννέα άτομα, αποτελούμενα από δύο οικογένειες και οι μετακίνησες μας θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6», ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ ως τις 05:00 το πρωί.

Παράλληλα, η αστυνομία θα βγει στους δρόμους για… αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, ενώ ουσιαστικά η συμμόρφωση ή όχι των πολιτών τα Χριστούγεννα θα αποτελέσει «πρόβα» για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την Πρωτοχρονιά.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο οποίος σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, απάντησε λακωνικά, λέγοντας απλά «ναι».

«Ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας»

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι το «ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών».

Ωστόσο, όπως όπως είπε «αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη τη διάρκεια των εορτών».

Στη συνέχεια, παρείχε οδηγίες για τον ασφαλή εορτασμό των Χριστουγέννων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «αν έχουμε συμπτώματα που ομοιάζουν με εκείνα της πανδημίας, δεν συμμετέχουμε στα ρεβεγιόν, φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν και αποφύγουμε φιλιά – αγκαλιές».

Οι κανόνες για ασφαλές χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  • Καταρχάς, αν έχουμε συμπτώματα να μην συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.
  • Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα».
  • Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Το τελικό σχέδιο της αστυνομίας

Όπως έχει γνωστό εδώ και μέρες, οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι ειδικοί ανησυχούν για το κατά πόσο οι μετακινήσεις για το ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα ενδέχεται ευνοήσουν τη διασπορά του ιού.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την αστυνομία βρίσκονται στο «πόδι» με σκοπό την τήρηση των μέτρων.

Το Star παρουσίασε το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα τις μέρες των γιορτών. Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους για τα… πήγαινε – έλα του ρεβεγιόν.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων.

Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6».

Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για τις μετακινήσεις του ρεβεγιόν

Οι έλεγχοι στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα είναι εξονυχιστικοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο ρεύμα της επιστροφής.

Έτσι όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.

Εξετάζεται «μαχαίρι» στα εννιά άτομα την Πρωτοχρονιά

Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, σε περίπτωση που παρατηρηθεί απειθαρχία στα μέτρα, το επόμενο μέτρο είναι να καταργηθεί ο αριθμός «εννέα» και άπαντες να κάνουμε μόνοι μας ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο οποίος σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, απάντησε λακωνικά, λέγοντας απλά «ναι».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στις πρώτες ημέρες του χρόνου θα καθορίσουν αν θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου, παράταση του lockdown ή περιορισμούς κατά περίπτωση σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα η κυβέρνηση δια μέσου του κ. Χαρδαλιά, υπογράμμισε ότι οι ημέρες των κοινωνικών επαφών είναι κρίσιμες, κι αν δεν προσέξουμε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς.

Το ανοιξιάτικο σχέδιο και τα μέτρα – ανάσα €7,5 δισ. μέχρι τον Απρίλιο
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author