Lockdown: «Ανοιχτό» το σενάριο παράτασης

Estimated read time 1 min read

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 βιώνουν οι κάτοικοι της Αττικής, την ώρα που σε Αχαΐα και Εύβοια τέθηκε εδώ και ένα 24ωρο το καθεστώς αυστηρού lockdown σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των κρουσμάτων.

Παρά τα αυστηρά μέτρα είναι νωρίς ακόμη για να υπάρχει επιδημιολογικό αποτύπωμα, ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν πως η περιοχή της πρωτεύουσας είναι στο «κόκκινο» την ώρα που τα νοσοκομεία πιέζονται, καθώς αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των διασωληνωμένων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.222 κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα, την ώρα που στην Αττική εντοπίζονται 583, στο κέντρο της Αθήνας 178 και 138 και 65 σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει με τα κυβερνητικά στελέχη πάντως να κρατούν… χαμηλά την μπάλα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το Σάββατο, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε πως είναι νωρίς να δοθεί μια σαφής απάντηση αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο αυτό και συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα σημειώνοντας πως «στα τέλη του μήνα θα δούμε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση η όχι. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή». Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης «προσπαθούμε με τα μέτρα που παίρνουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που θέλουμε να προλάβουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα τρίτο κύμα».

Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, υπάρχει μία πτυχή της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας που προκαλεί αισιοδοξία και αυτή είναι η διαδικασία εμβολιασμού. Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο της Helexpo στο Μαρούσι προκειμένου να επιθεωρήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς θα συμβεί και με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει στους χώρους της ΔΕΘ Helexpo.


Το εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι

Τα mega εμβολιαστικά, τα οποία είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ αναμένεται να αυξήσουν την δυναμική των εμβολιασμών, όσο αυξάνεται και η προμήθειά τους. «Ξεπεράσαμε τους 500.000 εμβολιασμούς, έχουμε κλείσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού», είπε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας παράλληλα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία θα συνδράμουν με προσωπικό τα mega εμβολιαστικά -τα οποία συνολικά θα είναι τέσσερα- προκειμένου όταν η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργήσει στο 100% να αγγίξουν τον στόχο των 20.000 εμβολιασμών την ημέρα συνολικά.

Προς το παρόν η δυναμικότητα του χώρου στο Μαρούσι είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα, ενώ της Θεσσαλονίκης 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

emvoliastiko-kentro-thessaloniki-1

Το εμβολιαστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Το θετικό momentum στον εμβολιασμό, αναγνώρισε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Τα Νέα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καμπάνια εμβολιασμού. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών είναι ήδη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα

«Σαρώνει» η κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά η χώρα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Ράνια Θρασκιά: «Γιατί έχουμε την ανάγκη να αμφισβητήσουμε τα θύματα;»

Είχαν διώξει τον Λιγνάδη από δραματική σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author