Lockdown: Το σχέδιο για την άρση των μέτρων, κρίσιμες ώρες για την απόφαση της κυβέρνησης (vid) – Dikaiologitika News

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ και της χώρας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 2.135 νέα κρούσματα, ενώ 101 συμπολίτες μας πέθαναν και 562 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ παρά το ότι διανύουμε ήδη αρκετές μέρες στο δεύτερο lockdown από την αρχή της πανδημίας.

Τα στοιχεία που μελετά η κυβέρνηση για να λάβει τις αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown είναι συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση πάντως βλέπει μια βραδεία πτώση των κρουσμάτων στα τελευταία τεστ της τάξης του 11%, σύμφωνα με
ρεπορτάζ του Mega. Η σύγκριση αυτή αφορά στην σημερινή ημέρα, Τρίτη 24.11.2020, με την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Σήμερα, λοιπόν, έγιναν περίπου 32.500 τεστ κορονοϊού, ενώ μία εβδομάδα πριν, περίπου 31.000 τεστ.

Έτσι, με λίγα περισσότερα τεστ το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν λιγότερα νέα κρούσματα ( 2.135 σήμερα έναντι 2.422 τεστ την προηγούμενη εβδομάδα) κι αυτό είναι ένα πρώτο, καλό νέο για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Αυτό που έχει σημασία βέβαια, τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Πότε βγαίνουμε από το lockdown: Πότε η κυβέρνηση παίρνει τις τελικές αποφάσεις 

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και τη λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου παραμένει, ενώ τα SMS στο 13033 αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και στο νέο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος τόνισε μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει πρόωρο. Περισσότερα για τα κρούσματα που  τόνισε ότι πρέπει να έχουμε για το άνοιγμα των σχολείων και την έξοδο μας από το lockdown

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα, τι θα γίνει με τις μετακίνησεις, την εστίαση και τα καστασήματα

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη τονίσει το DNews ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγες μέρες αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον λαό σχετικά με τις αποφάσεις αυτές σε λίγες μέρες με πιο πιθανή ημερομηνία την Παρασκευή 27/11. 

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα κάνουμε στο σπίτι και στην πόλη διαμονής μας λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορονοϊου και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DNews κατά τη διάρκεια των εορτών δεν θα επιτρέπεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα παραμείνουν κλειστά και όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αποκαλύψει το Dnews το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο έως 9-10 άτομα.

Λίγο πριν τα Χριιστούγεννα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής με την ημερομηνία του unlockdown για τα μικρά καταστήματα να τοποθετείται στις 14 Δεκεμβρίου. Όσο αφορά την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ενώ ο μέχρι τώρα σχεδιασμός με κριτήριο ότι η επιδημιολογική καμπύλη σταθεροποιηθεί άμεσα και μειωθεί τις επόμενες ημέρες, θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια στις 21 Δεκεμβρίου με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μπαρ, πίστες και οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης στον χώρο της διασκέδασης με ζωντανή μουσική δεν θα ανοίξει εντός των εορτών. Ακόμα περισσότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των καταστημάτων τα Χριστούγεννα ΕΔΩ

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr