Lockdown : Ρεβεγιόν μόνο με… διανυκτέρευση φέτος – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στις γιορτές

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα, καθώς και η συνεχιζόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες δεν θα θυμίζουν σε τίποτα προηγούμενα χρόνια.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν τη χρυσή τομή ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να γιορτάσουν παρέα με συγγενείς και φίλους.

Ελευθέρνα: Εκεί όπου οι νεκροί αφηγούνται

Στην Ελλάδα, ένα crash test για το πώς θα περάσουμε την περίοδο των εορτών επιχειρήθηκε με την πολύ φειδωλή άρση των περιορισμών, καθώς υπήρχαν προσδοκίες ότι θα υπήρχε επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown έγινε με την επαναλειτουργία των εποχικών καταστημάτων, ενώ ακολούθησε το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away. Μπορεί μέχρι στιγμής όλα να κυλούν ομαλά ως προς την λειτουργία τους, ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει καμιά περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης.

Από την μία οι ειδικοί, βλέποντας τον αργό ρυθμό μείωσης των διασωληνωμένων και των θανάτων δεν δίνουν το πράσινο φως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση τρίτο κύμα πανδημίας και να διατηρήσει τα κεκτημένα των πέντε (μέχρι σήμερα) εβδομάδων lockdown.

Ρεβεγιόν… 9 άτομα και απαγόρευση κυκλοφορίας

Για το λόγο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έβαλε σήμερα φρένο στα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες ώρες και ήθελαν διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό», υιοθετώντας την έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγων.

Μάλιστα, ανακοίνωσε όριο συγκεντρώσεων 9 ατόμων στα σπίτια. «Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω των 9 ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης, υποστήριξε πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει βαρύ», τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

«Με αυτό το γνώμονα αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown ώστε όλοι μαζί οι πολίτες με πίστη στις δυνάμεις μας να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές».

Τι σημαίνει αυτό

Αυτό, λοιπόν, πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ μέχρι τις 22:00 και πάντα σε… συνθέσεις 9 ατόμων ή αλλιώς δυο οικογενειών.

Ειδάλλως, αν κάποιος μετακινηθεί σε σπίτι και περάσει το όριο των 22:00, θα πρέπει να… διανυκτερεύσει εκεί όπου θα γιορτάσει.

Επίσης, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επί της ουσίας απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι, καθώς θα πρέπει κάθε ένας που θέλει να μετακινηθεί τις νυκτερινές ώρες να στέλνει SMS που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη μετακίνηση.

Κι αυτό διότι τα SMS έχουν συγκεκριμένη χρήση, π.χ. για μετακίνηση σε εργασία, άθληση, παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μετακίνηση σε νοσοκομείο κ.λπ. Κάποιος που θα θελήσει να πάει να γιορτάσει σε άλλο σημείο, μακριά από το σπίτι του, δεν θα μπορέσει να το κάνει.

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τι επιτρέπεται

Παράλληλα, σε πλήρη ισχύ θα βρίσκεται η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και κατά την εορταστική περίοδο προκειμένου να αποκλειστεί μία ακόμη δίοδος διασποράς του ιού.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα υπάρξει κάποια ευελιξία για τις περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών.

Αυτό αφορά, για παράδειγμα, ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, από αυτόν στον οποίο βρίσκεται η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία (Ε1, Ε9) ενώ ανάλογη ευελιξία θα επιτραπεί και για φοιτητές που έχουν «εγκλωβιστεί» προ της λήψης των μέτρων του lockdown, στην πόλη όπου σπουδάζουν και θέλουν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους για τις γιορτές.

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει επί του θέματος: «Το θέμα της επανένωσης οικογενειών είναι ξεκάθαρο. Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του. Αφορά κάποιον ο οποίος μόνιμα εργάζεται σε μία περιοχή και θέλει να επισκεφτεί την σύζυγο και τα παιδιά του.

» Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς, δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο εάν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. Άρα με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί».

Οι φόβοι των ειδικών για διασπορά του ιού

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υιοθέτησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων που ανησυχούν για διασπορά της νόσου σε περίπτωση κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που προτάσσουν ακόμη και με το υφιστάμενο καθεστώς είναι η ατομική ευθύνη, ζητώντας την τήρηση όλων των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ και την αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

Τις τελευταίες ώρες, ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης και της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Στις φετινές γιορτές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

Είπε, δε, ότι είναι σημαντικό να μην φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έκανε λόγο για «κλειστά» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. «Για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές, ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Όπως είπε, καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα.

«Το πρόβλημα δεν είναι τι θα αποφασίσει η πολιτεία, το ζήτημα είναι πώς θα προφυλάξουμε τους εαυτούς μας» δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στα φετινά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν.

Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ» υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ «καμπανάκι» για τα ρεβεγιόν έκρουσε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη «όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα, δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα».

Ντίνος Χριστιανόπουλος : Η άγνωστη αλληλογραφία ενός αιρετικού ποιητή

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, απόΠηγή άρθρου www.tanea.gr