Lockdown: Πρωτοχρονιά, όπως Χριστούγεννα – Πολιτική

Lockdown ως έχει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου: Τα ίδια μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα θα ισχύσουν και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και στη συνέχεια θα εξετασθεί το θέμα των εμπορικών καταστημάτων, του click away και της εστίασης.

Σε ερώτηση του News 24/7 για τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις για την υποδοχή του νέου έτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ειδικότερα ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα ούτε την Πρωτοχρονιά ούτε τα Θεοφάνεια, αλλά “θα πάμε με τα μέτρα που έχουμε σήμερα σε ισχύ”.

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι τα Χριστούγεννα η εικόνα στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερη από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί. Από κει και πέρα, σημείωσε όμως, οι συνέπειες αυτών των ημερών θα φανούν μετά από μία βδομάδα με 10 ημέρες. “Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή αν πήγαμε πραγματικά τόσο καλά ή αν χειροτερέψει η κατάσταση”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα γίνει σιγά σιγά μία συλλογική αξιολόγηση της κατάστασης.

Δήλωσε πάντως ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θα εξετασθεί στη συνέχεια τι θα γίνει με τους τομείς της οικονομίας και ζήτησε: “Να στηρίξουμε τα μέτρα αυτές τις μέρες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και όλα θα πάνε καλά”.

Δεν εξετάζεται επομένως ούτε αυστηροποίηση, αλλά ούτε και χαλάρωση των ισχύοντων μέτρων μέχρι τα Φώτα.

Εντός της εβδομάδας όμως μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, καθώς η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα έχει συνάντηση με την επιτροπή των ειδικών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις.

Και για το λιανεμπόριο και την εστίαση θα ισχύσουν τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. “Μέχρι τότε, έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά, προκειμένου να έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η μείωση του αριθμού των τεστ τις τελευταίες ημέρες οφείλεται αποκλειστικά στις γιορτές, καθώς τα Χριστούγεννα δεν πραγματοποιήθηκαν τεστ σε ιδιωτικά κέντρα, και εκτίμησε ότι αυτή την εβδομάδα τα τεστ κορονοϊού θα φτάσουν ξανά τα 30.000 την ημέρα.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι η χώρα μας αναμένει 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι τέλος Ιανουαρίου, καθώς και ότι εκτιμάται πως στις 6 Ιανουαρίου θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Moderna και σιγά σιγά της AstraZeneca και Johnson and Johnson, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού από το Φεβρουάριο και μετά.

Επισήμανε ότι σκοπός είναι τον Ιανουάριο να τεσταριστεί το σύστημα εάν δουλεύει αποτελεσματικά, ώστε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο να προχωρήσει εντατικά ο εμβολιασμός και σημείωσε ότι η επιτάχυνση παραλαβής εμβολίων εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμβόλαια αγοράς και τη δυνατότητα των εταιρειών να τα προσφέρουν, ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης με βάση τον πληθυσμό τους θα ισχύσει και για την Ελλάδα

“Δεν είναι στο χέρι καμίας κυβέρνησης πόσα εμβόλια θα πάρει” τόνισε άλλωστε ο κ. Πέτσας απαντώντας και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κατά τον εμβολιασμό του νωρίτερα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή άρθρου www.news247.gr