Σχολεία: Το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά την άρση των μέτρων για άλλες δραστηριότητες μεταξύ αυτών της εστίασης και των μετακινήσεων εκτός νομού.
Η μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης για την κοινωνία, η ανάγκη της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση αλλά και θέματα κοινωνικοποίησης και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι μεταξύ των βασικών λόγων για τους οποίους η επανεκκίνηση της διά ζώσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κρίνεται σε αυτή τη φάση κρίσιμη και υπερτερεί έναντι της άρσης του απαγορευτικού για άλλες δραστηριότητες.
Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προκειμένου να εκτιμήσουν αν μπορούμε να σκεφτόμαστε το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων όπως της εστίασης.
Επιπλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού. Αν λοιπόν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση που θα σημάνει και αύξηση των διασωλήνωμένων και των θανάτων τότε ίσως τέλη Φλεβάρη να δούμε νέα άρση των μέτρων.
Εξαδάκτυλος: Μπορούμε να απωθήσουμε το τρίτο κύμα
Απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις άρσης μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επαγρύπνησης, καθώς δεν απέκλεισε την πιθανότητα και τρίτου lockdown.
«Δεν θα είχε λογική αν δεν εκμεταλλευόμασταν τη χρονική στιγμή, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα άνοιγμα. Είναι αδύνατον να μείνουμε κλεισμένοι μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV, και συνέχισε: «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε. Είμαστε σε ύφεση του δεύτερου κύματος και ταυτόχρονα έχει αρχίσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που φαίνεται να έχουν μπει στο τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να απωθήσουμε προς τα πίσω το τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να φτάσουμε στην άνοιξη του 2021, στο τέλος της υπόθεσης».
Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την ανησυχία που επικρατεί για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ωστόσο τόνισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη κορονοϊού, ενώ απάντησε αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την προστασία που δίνουν οι μάσκες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χειρουργικές προστατεύουν καλύτερα από τις υφασμάτινες. Στη φάση που βρισκόμαστε έως τώρα η υφασμάτινη είναι επαρκής. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι λόγω της μετάλλαξης πρέπει να αλλάξουν θα ειπωθεί. Ως τώρα είναι αποτελεσματική».
Επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια – Λύκεια με μάσκες, τεστ και μέτρα
«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
«γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», τόνισε η υπουργός.
Οι εξαιρέσεις
Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές – τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλε-εκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.
Επιστροφή με μέτρα πρόληψης
Η κυρία Κεραμέως κατά την ομιλία της ανέφερε τα μέτρα πρόληψης, στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά., οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, καθώς επίσης και οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές
Στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί (edu.testing.gov.gr), εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούνε πλέον να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
«Πράσινο» για μετακινήσεις φοιτητών
Σχετικά με τους φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Το πλαίσιο μετακίνησης θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.
«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Γλείφει εκεί που έφτυνε – Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια