Live οι εξελίξεις στις ΗΠΑ: Η ιστορική νίκη Τζο Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις -Δεν αποδέχεται την ήττα ο Τραμπ | ΚΟΣΜΟΣ

Estimated read time 3 min read

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγάλος νικητής των Αμερικανικών Εκλογών 2020. Μετά τη νίκη του στην Πενσιλβάνια είναι πλέον ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα του Σαββάτου.

Γιατί είναι ιστορική η νίκη του Τζο Μπάιντεν

Πρόκειται για μία ιστορική νίκη για την Αμερική και για τον κόσμο, μετά από τέσσερα χρόνια ρήξης υπό τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη Μπάιντεν είναι επίσης ιστορική γιατί η Καμάλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα ανάγκασε τον Τραμπ να αποχωρίσει από τον Λευκό Οίκο μετά από μία θητεία. Είναι ο τρίτος εκλεγμένος πρόεδρος που χάνει την επανεκλογή του και ο πρώτος τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Πενσιλβάνια έδωσε τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν

Με τις 20 ψήφους των εκλεκτόρων που κέρδισε στην Πενσιλβάνια ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει πλέον 273 επιβεβαιωμένες ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, κάτι που τον αναδεικνύει και τυπικά τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για την τετραετία 2021-2025. Υπενθυμίζεται πως το όριο εκλογής του Αμερικανού προέδρου στο εκλεκτορικό κολλέγιο είναι οι 270 ψήφοι.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απευθύνει μήνυμα στους Αμερικανούς πολίτες στις 8 το βράδυ (5 τα ξημερώματα Ελλάδας).
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει αποδοχή της ήττας του με τους συνεργάτες του να δηλώνουν πως από τη Δευτέρα η μάχη θα μεταφερθεί στα δικαστήρια. Μάλιστα την ώρα που τα αμερικανικά μέσα ανακοίνωναν νικητή τον Μπάιντεν, ο Τραμπ ήταν στην Βιρτζίνια και έπαιζε γκολφ!

«Ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ», το πρωτοσέλιδο των New York Times

Η αμερικανική καθημερινή εφημερίδα, η οποία υπήρξε στόχος του προέδρου Τραμπ, επιμένει στην συμμετοχή-ρεκόρ στις εκλογές και καταλήγει: «μια χαοτική θητεία τελειώνει με μια τρομερή ήττα του απελθόντος (προέδρου)».

Le quotidien américain, cible de critiques virulentes du 45e président des Etats-Unis, insiste sur la participation record pour ce scrutin et résume “un mandat chaotique se termine par une rare défaite du (président) sortant” :

Παρακολουθήστε live τις εξελίξεις στις ΗΠΑ από το iefimerida.gr

Αρχηγοί κρατών συγχαίρουν τον Τζο Μπάιντεν

Από τα πρώτα πρόσωπα που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη στις Αμερικανικές εκλογές ήταν η Χίλαρι Κλίντον. «Οι ψηφοφόροι μίλησαν και επέλεξαν τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις να γίνουν οι επόμενοι πρόεδρος και αντιπρόεδρος μας», έγραψε η Κλίντον.

Και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη σε tweet του τους Μπάιντεν και Χάρις.

Τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις έσπευσε να συγχαρεί και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Οι δύο χώρες μας είναι στενοί φίλοι, συνεργάτες και σύμμαχοι. Μοιραζόμαστε μία σχέση που είναι μοναδική στην παγκόσμια σκηνή. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε», σημείωσε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη ανάφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ». Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε: «Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μπάιντεν

O Ελληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο twitter: «Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και είμαι βέβαιος πως υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα δυναμώσουν περισσότερο».

Γερμανία
Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, έγραψε στο Twitter: «Είναι καλό που επιτέλους έχουμε ξεκάθαρους αριθμούς. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θέλουμε να επενδύσουμε στη συνεργασία μας για μια νέα υπερατλαντική συμφωνία, ένα new deal».

Iσπανία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν:

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Νορβηγία

Tην πλήρη υποστήριξή του στο δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις ανακοίνωσε ο Μάικ Μπλούμπεργκ:

Πορτογαλία

Βέλγιο
Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Μάνφρεντ Βέμπερ: Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ
Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει:

Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author