Live από Βρυξέλλες: Η άφιξη των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής -Αγωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης | ΚΟΣΜΟΣ

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η προσπάθεια για συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Δείτε live από Βρυξέλλες

Οι αφίξεις και οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιοι συμβιβασμοί ίσως είναι απαραίτητοι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του.

Μακρόν: Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε συμφωνία». Φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη». Η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν τη βάση για συμφωνία, «οι επόμενες ώρες είναι απολύτως καθοριστικές για την επίτευξη των φιλοδοξιών που έχουν τεθεί», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας τόνισε «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, ισχυρή και ενιαία απάντηση στην άνευ προηγουμένου κρίση και πανδημία, και να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».

Εσθονός πρωθυπουργός: «Ώρα για συμβιβασμό»

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας κατά την άφιξή του, ενώ χαρακτήρισε «καλή αρχή» τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ρούτε επιμένει στις μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» κι όχι να απειλήσει με βέτο εάν δεν περάσουν οι θέσεις του για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Βλέπω κάτω από 50% τις πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» για το Ταμείο Ανάκαμψης «μέχρι την Κυριακή» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι ακόμα δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής» αλλά «μας περιμένει σκληρή δουλειά», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, μια από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, απαιτεί να αποφασίσει ομόφωνα το Συμβούλιο κατά πόσον οι χώρες που θα αντλήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κάνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι να κάνουν οι χώρες. Αν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια – τα οποία πραγματικά δεν θεωρούμε και τόσο καλή ιδέα – τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων»”, δήλωσε ο Ρούτε. «Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική χώρα με κόκκινες γραμμές κι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».

Η άφιξη του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρωθυπουργός της Λετονίας: Θέλουμε ένα αποτέλεσμα

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς κατά την άφιξη του για τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε «Εκ μέρους της χώρας μου, θέλουμε ένα αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου το πετύχουμε».

«Φειδωλός» ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ο Στέφαν Λέβεν, πρωθυπουργός της Σουηδίας, μιας από τις τέσσερις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες, που αντιτίθενται στην ιδέα των επιχορηγήσεων προτιμώντας τα δάνεια, έφθασε στην σύνοδο. Αλλά αποδείχθηκε και ο ίδιος «φειδωλός» στα λόγια του, αφού δεν σταμάτησε για δηλώσεις.

O πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας «βλέπει» πιθανή συμφωνία τη Δευτέρα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλνανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, που είχε μετάσχει με τον ένα ή άλλο τρόπο στις διαπραγματεύσεις για τους τρεις προηγούμενους πολυετείς κοινοτικούς προϋπολογισμούς, προβλέπει πιθανή επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα μετά από δύο ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με καταλυτικό το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της η νυν πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, δήλωσε: Νομίζω ότι έχουμε επίσης πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει, αλλά σε αυτό το σημείο είμαι αισιόδοξη.

Ο
πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έφερε
μαζί του δεύτερο πουκάμισο για μαραθώνιες
διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι έφερε ένα δεύτερο πουκάμισο μαζί του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο σε περίπτωση που χρειαστεί άλλο ένα 24ωρο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Μπετέλ τόνισε ότι είναι καίριας
σημασίας να δείξουν τα 27 κράτη μέλη της
ΕΕ αλληλεγγύη, επειδή αν καταρρεύσει η
οικονομία μίας χώρας λόγω της υγειονομικής
κρίσης, τότε θα επηρεαστούν κι όλες οι
άλλες. «Η αλληλεγγύη είναι προς το
συμφέρον όλων μας», δήλωσε στο Reuters.
«Αν καταρρεύσει η Ιταλία ή η Ισπανία
επειδή έχουμε μια οικονομική κρίση και
στη συνέχεια μια κοινωνική κρίση, αυτό
δεν συμφέρει καμία από όλες τις άλλες
χώρες». Ο Μπετέλ τόνισε ακόμη ότι θα
είναι λάθος να επιρριφθεί η ευθύνη στην
Ολλανδία σε περίπτωση ναυαγίου κι ότι
θα χαρεί αν οι ηγέτες καταλήξουν σε
συμφωνία, που θα αποτελέσει κι ένα δώρο
γενεθλίων για την Γερμανίδα καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ, που κλείνει σήμερα τα
66.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr