E.E.: «Όχι» στα 100 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων της AstraZeneca

Estimated read time 1 min read

H E.E. δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, διεμήνυσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Όπως ανέφερε, η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης επιλογής έχει ήδη παρέλθει και οι Βρυξέλλες δεν σκέφτονταν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ενωσης και της AstraZeneca, συνολικά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίον τα 100 εκατ. ήταν οι προαιρετικές, τις οποίες η Ε.Ε. επιλέγει τελικά να μην λάβει. 

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: «Δανείζει» εμβόλια AstraZeneca, για όσο δεν τα χρησιμοποιεί

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις σχετικά με παραγγελίες περισσότερων εμβολίων. Και το εν λόγω σκεύασμα, όπως και εκείνο της AstraZeneca, τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του EMA μετά τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που κατεγράφησαν έπειτα από τη χορήγησή τους. 

Εξετάζεται η νομική οδός κατά AstraZeneca

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις της AstraZeneca, παραμένει στο προσκήνιο στις Βρυξέλλες, με το Politico να αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα πως η Κομισιόν προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της αγγλοσουηδικής εταιρείας, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 

⇒ Διαβάστε επίσης: ECDC: Στο «πράσινο» η Ελλάδα σε θετικότητα και αριθμό τεστ

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο νομικών κινήσεων. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι τα περισσότερα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ της δικαστικής οδού. 

Από την πλευρά της, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο άφησε σήμερα η Κομισιόν, σημειώνοντας πως «εξετάζει όλες τις επιλογές της» προκειμένου να διασφαλίσει ότι η AstraZeneca θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

με πληροφορίες από Reuters, Politico

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author