Πράγματι, το έγγραφο συγκαλύπτει με προχειρότητα μια διαμάχη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και αρκετών χωρών – μελών της ΕΕ. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, οι σημαντικότεροι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας δεν συμφωνούν με βασικές θέσεις του ‘μανιφέστου’.
Μετά από πρόσκληση του πολιτικού του FDP, τους προηγούμενους μήνες συναντήθηκε η ομάδα των υπουργών εξωτερικών συνολικά πέντε φορές. Το έγγραφο που προέκυψε είναι «ασήμαντο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά πολύ σημαντικό για το μέλλον του Βεστερβέλλε», επισημαίνει ευρωπαίος διπλωμάτης.
Προπάντων η Γαλλία απέρριψε από νωρίς την επονομαζόμενη ομάδα του μέλλοντος, που δημιουργήθηκε από τον γερμανό υπουργό. Στις συναντήσεις ο γάλλος υπουργός εξωτερικών συμμετείχε προσωπικά μόνο μια φορά. Στην τελευταία συνεδρίαση στη Βαρσοβία ο Λορέντ Φαμπιούς δύσκολα πείστηκε να στείλει έστω κάποιον εκπρόσωπό του. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στο Παρίσι δεν τρέφει καμία εκτίμηση για το αίτημα του Βεστερβέλλε περί περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρώπης.
Αλλά και η Πολωνία δεν συμμερίζεται ουσιαστικά τμήματα του σχεδίου. Για παράδεογμα, η πολωνική κυβέρνηση είναι αυστηρά αντίθετη με την πρόταση να επιτρέψει να έχουν λόγο ευρωβουλευτές από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε υποθέσεις του Eurogroup. Επιπλέον, η Πολωνία απορρίπτει μια ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων. Στο ‘μανιφέστο’ που παρουσιάστηκε από το Βεστερβέλλε τέτοιες διχογνωμίες ωραιοποιήθηκαν με την υιοθέτηση της εξής διατύπωσης: «Τα περισσότερα μέλη της ομάδας ήταν της άποψης…»