Champions League, ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας 3-1: Την… επακούμβησε και προκρίθηκε στον 3ο γύρο

Estimated read time 1 min read

Ο μεγάλος  ΠΑΟΚ είναι εδώ! Με ψυχή, πάθος και μεγάλο πρωταγωνιστή έναν 18χρονο, τον Χρήστο Τζόλη, πήρε πανάξια την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League. Οι «ασπρόμαυροι» αετοί κατάπιαν στο πρώτο ημίχρονο την Μπεσίκτας και έφτασε στον στόχο του κάνοντας περήφανη όλη την Ελλάδα.

Έτσι ξεκίνησε τον «τελικό»

Ο Αμπέλ Φερέιρα επέλεξε τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς ως το «νο 1» του ΠΑΟΚ στη «μάχη» με την Μπεσίκτας και έδωσε φανέλα βασικού στον 18χρονο Χρήστο Τζόλη. Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε και για τις δύο επιλογές του. Στο 3-4-2-1 του Πορτογάλου τεχνικού η τριάδα των στόπερ αποτελούταν από τους Ίνγκασον, Βαρέλα και Μιχαηλίδη. Στα δύο άκρα ήταν ο Ροντρίγκο (δεξιά) και ο Γιαννούλης (αριστερά), στον άξονα οι Ελ Καντουρί και Σβαμπ. Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του γηπέδου θα κινούνται ο Πέλκας με τον νεαρό Τζόλη, ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα ξεκινήσει ο Άκπομ.

Για την Μπεσίκτας ο Σεργκέν Γιαλτσίν δεν είχε περιθώρια για πολλές εκπλήξεις. Ενδεχομένως η χρησιμοποίηση του Λενς στο δεξιό άκρο της άμυνας να θεωρούταν έκπληξη, αλλά ήταν κάτι που το είχε δοκιμάσει στο τουρκικό πρωτάθλημα. Η τουρκική ομάδα παρατάχθηκε με τον 1χρονο Ντεστάνογλου κάτω από τα δοκάρια και στο 4-2-3-1 έδειχνε να στηρίζει πολλά στο δίδυμο Χάτσινσον – Μενσά στη μεσαία γραμμή της.

Με το γκάζι πατημένο

O ΠΑΟΚ ξεκίνησε δυνατά το ματς και απείλησε με τον Γιαννούλη (4’) που στην επόμενη επέλαση του από τα αριστερά (χάρη στην εκπληκτική πάσα του Σβαμπ) δε λάθεψε στην τελική πάσα προς τον Τζόλη. Ο μικρός σταμάτησε την μπάλα, σημάδεψε και με εξαιρετικό πλασέ την έστειλε στο πλεκτό! Με το γκολ ενός 18χρονου (18 ετών, 6 μηνών και 25 ημερών για την ακρίβεια) ο «Δικέφαλος» είχε πετύχει τον στόχο του, να μπει νωρίς μπροστά στο σκορ (1-0, 7’).


Η Μπεσίκτας ανοίχτηκε, έδωσε χώρους στους «ασπρόμαυρους» της Θεσσαλονίκης, που πήραν το «δώρο» και με το γκάζι πατημένο έφτασαν στο 3-0 κι ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί μισή ώρα στο παιχνίδι! Στο 24’ ο Τζόλης διπλασίασε τα προσωπικά γκολ, χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Άκπομ (από την πάσα του Πέλκα) και την ασίστ του Άγγλου επιθετικού. Έξι λεπτά αργότερα η τριπλέτα Πέλκας, Τζόλης, Άκπομ, συνεργάστηκε εκ νέου κι αυτή τη φορά ήταν η σειρά του αρχηγού του ΠΑΟΚ να σκοράρει και να κάνει το 3-0 (30’).

Την ξανάβαλε στο ματς

Χωρίς ιδιαίτερη πίεση οι παίκτες του Φερέιρα έβαλαν την Μπεσίκτας ξανά στο ματς. Οι Τούρκοι εκεί που ήταν πεσμένοι στα τάρταρα και έβλεπαν να έρχεται η συντριβή, πήραν ψυχολογία μέσα σ’ ένα τετράλεπτο. Αρχικά μείωσαν με την προβολή του Λαρίν (37’) και είδαν στο 41’ τον Ντεστάνογλου να αποκρούει το πέναλτι του Άκπομ, που κέρδισε ο ίδιος από τον Γουέλινγκτον.


Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου δεν έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να τελειώσει από πολύ νωρίς την υπόθεση πρόκριση. Ευτυχώς, που στο 42’ ο Μπόιντ μπήκε στην περιοχή, έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα κατέληξε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ ήταν να παίξει με το χρόνο και να πάρει τα λιγότερα ρίσκα στον αγωνιστικό χώρο. Ό,τι δεν έκανε ο Σβαμπ δίνοντας την ευκαιρία στο Μενσά να σουτάρει από πλεονεκτική θέση και ευτυχώς για τον «Δικέφαλο», ήταν εκεί ο Ζίβκοβιτς να τον σταματήσει (49’). Η Μπεσίκτας ήταν σίγουρο ότι θα έδινε χώρους. Ο Λημνιός πρώτα και ο Τζόλης στη συνέχεια έχασαν διπλή ευκαιρία (58’) να πετύχουν το γκολ, που ενδεχομένως θα τελείωνε το ματς, με τον 19χρονο τερματοφύλακα της τουρκικής ομάδας, Ντεστάνογλου, να την κρατάει όρθια με την εντυπωσιακή επέμβαση του στο σουτ του Τζόλη (67’).

Οι παίκτες του Αμπέλ Φερέιρα καταθέτοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους, εμφανώς καταβεβλημένοι, κατόρθωσαν να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ και στο τέλος να πανηγυρίσουν μια μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

MVP: Στα 18,5 του ο Χρήστος Τζόλης θα θυμάται για πάντα το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Δύο γκολ, μια ασίστ για τον μικρό που ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα της Μπεσίκτας και έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης που σκοράρει σε ευρωπαϊκό αγώνα του «Δικεφάλου»,

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Αν δεν υπήρχε ο Τζόλης, τότε σίγουρα, ο τίτλος του κορυφαίου θα κατέληγε εύκολα στον Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Μαροκινός έκανε καταπληκτικό παιχνίδι. Μαζί με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς και τον Δημήτρη Πέλκα κράτησαν όρθιο τον ΠΑΟΚ.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Χάτσινσον υποτίθεται είναι η κινητήρια δύναμη της Μπεσίκτας, αλλά στα 37 του δεν μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου την τουρκική ομάδα.

Η ΓΚΑΦΑ: Το ρίσκο που πήρε ο Γιαννούλης στη φάση του 3-1, ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε, βάζοντας την Μπεσίκτας ξανά στο ματς.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Ιταλός Ντανιέλε Ντοβέρι έδωσε σωστά το πέναλτι στην ανατροπή του Άκπομ από τον Γουέλινγκτον, υπήρχαν στιγμές στον αγώνα, ειδικά στο β’ μέρος, που σφύριξε υπερβολικά κάνοντας εύκολα χρήση της κίτρινης κάρτας. Στο 73’ ακυρώθηκε σωστά γκολ της Μπεσίκτας, με τον Ν’ Κουντού να είναι λίγο πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό του ΠΑΟΚ. Στο 87’ δεν υπάρχει κανένα πέναλτι στο ακούσιο χέρι (με γυρισμένη πλάτη) του Γιαννούλη.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τον στόχο του. Πήρε πανάξια τον πρώτο φετινό «τελικό», πήρε ανάσες για το υπόλοιπο μιας απαιτητικής σεζόν, είναι σίγουρα στους ομίλους του Europa League και συνεχίζει το δρόμο προς τ’ αστέρια. Εφτανε ένα εντυπωσιακό τριαντάλεπτο στο πρώτο ημίχρονο για να μπει μπροστά στο σκορ και να μην ξανά κοιτάξει πίσω, παρότι από δικά του λάθη η Μπεσίκτας μπήκε ξανά στο ματς.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Ροντρίγκο (44’ Λημνιός), Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Τζόλης (85’ Ζαμπά), Πέλκας (76’ Εσίτι), Άκπομ

Μπεσίκτας (Σεργκέν Γιαλτσίν): Ντεστάνογλου, Ν’ Σακαλά (82’ Ναγίρ), Γουέλινγκτον, Βίντα, Λενς, Χάτσινσον, Γιουσάλ, Μπόϊντ (46’ Οζιακούπ), Μενσά (70’ Τοκόζ), Ν’ Κουντού, Λαρίν.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author