CDC: Η «Δ» δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση σε παιδιά και εφήβους

Estimated read time 1 min read

© Danciaba | Dreamstime.com

Σε μια ανακοίνωση που  φέρεται να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς πως η παραλλαγή «Δέλτα» είναι πιο επικίνδυνη για τα νεαρά άτομα, σε σύγκριση με άλλα στελέχη του κορονοϊού, προέβησαν τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).

Όπως ξεκαθάρισε, λοιπόν, η σημαντικότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας στις ΗΠΑ, η «Δ» του κορονοϊού SARS-CoV-2 δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους.

Τα CDC μελέτησαν δεδομένα ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 σε 99 κομητείες 14 Πολιτειών στις οποίες κατοικεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τα CDC συνέκριναν κατά κύριο λόγο την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου με εκείνην από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν η παραλλαγή Δέλτα έγινε η κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων (0-17 ετών) που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 πενταπλασιάστηκε.

Όμως «το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύτηκε με σοβαρή νόσηση», που χρειάστηκε για παράδειγμα να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ήταν παρόμοιο και στις δύο περιόδους, δηλαδή και στην πρώτη και στη δεύτερη, όταν η Δέλτα ήταν πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή.

Πιο αναλυτικά, από τα 3.116 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύτηκαν κατά τους 3,5 μήνες πριν κυριαρχήσει η Δέλτα, περίπου το 26% μπήκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το 6% χρειάστηκε οξυγόνο και λιγότερο από το 1% πέθανε. Μετά τη Δέλτα, από τους 164 νοσηλευόμενους που καταγράφηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα, το 23% μπήκε στην εντατική, το 10% χρειάστηκε οξυγόνο και κάτω από το 2% πέθανε. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σημαντική στατιστική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο περιόδων.

Τα CDC σημείωσαν πάντως ότι ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν σοβαρή νόσηση από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου ήταν μικρός, κάτι που περιορίζει τη συνάφεια της σύγκρισης. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα δεδομένα θα πρέπει να συνεχίσουν να μελετώνται και στο μέλλον.

→ Δείτε εδώ τη σχετική έρευνα των CDC.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author