Brexit: «Σημαντικές αποκλίσεις» ενώ ο χρόνος τελειώνει

Estimated read time 1 min read

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου του Brexit, ανακοίνωσαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Μετά από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο με τον Ντέιβιντ Φροστ (σ.σ. τον διαπραγματευτή της Βρετανίας) καταλήξαμε στο ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία», ανέφερε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Λόγω των σημαντικών αποκλίσεων οι συνομιλίες «παγώνουν», προκειμένου να λάβουν ενημέρωση οι επικεφαλής σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Οι κυριότερες διαφορές των δύο πλευρών εντοπίζονται σε τρεις τομείς:

  • τους ίσους όρους ανταγωνισμού,
  • τη διακυβέρνηση,
  • την αλιεία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συζητήσουν την «τρέχουσα κατάσταση» το απόγευμα του Σαββάτου, σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Βρετανική κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, δήλωσε ότι οι εξελίξεις δείχνουν πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε ότι ο χρόνος τελειώνει και οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο.

Νωρίτερα, η Γαλλία απείλησε να ασκήσει βέτο σε μία εμπορική συμφωνία που δεν θα θεωρεί ικανοποιητική.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author