AUKUS: «Ψυχροπολεμικό» κλίμα τριών ηπείρων-Τα αντίποινα του Παρισιού στις ΗΠΑ και η Κίνα που αντεπιτίθεται | ΚΟΣΜΟΣ

Estimated read time 1 min read

Η ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας έχει φέρει πολλαπλές αναταράξεις διεθνώς και παρά το γεγονός ότι η αναχαίτιση της Κίνας είναι ο ξεκάθαρος στόχος, η Γαλλία είναι εκείνη που πλήττεται άμεσα από την τριμερή συμφωνία.

Και αυτό διότι μία από τις προτεραιότητες του AUKUS -που μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, θα υλοποιηθεί ταχύτατα- είναι ο εξοπλισμός της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Πώς επηρεάζει αυτό τη Γαλλία; Επί της ουσίας, η ανακοίνωση της σύστασης της συμμαχίας AUKUS για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού σήμανε και το τέλος του «συμβολαίου του αιώνα», που προέβλεπε deal για αγορά (συμβατικών) υποβρυχίων μεταξύ Παρισιού και Καμπέρα, κάτι που θα κοστίσει στη Γαλλία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, αυτό την καθιστά την άμεσα χαμένη από τη νεοσύστατη συμμαχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «σπάσιμο» της συμφωνίας, μάλιστα, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ελάχιστες ώρες μετά την επισημοποίηση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Χρυσώνουν» το χάπι οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν τον Μακρόν «ζωτικό σύμμαχο»

Η Γαλλία, απ’ τη μεριά της, θεωρεί τις ΗΠΑ κύριο υπεύθυνο για το «ναυάγιο» στη συμφωνία της με την Αυστραλία, ωστόσο η Ουάσιγκτον, θέλοντας να «χρυσώσει» το χάπι στο Παρίσι, το χαρακτήρισε «ζωτικό σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, διά στόματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού και διαβεβαιώνοντας ότι ειδικά η Γαλλία είναι «εταίρος ζωτικής συμμαχίας».

Αρχισαν τα αντίποινα από τη Γαλλία

Πάντως, η Γαλλία ξεκίνησε τα αντίποινα, εκφράζοντας την οργή της για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, ακυρώνοντας ένα γκαλά που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον.

Η δεξίωση επρόκειτο να δοθεί στην κατοικία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, για τον εορτασμό της επετείου μιας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ναυάγιο του «συμβολαίου του αιώνα» μετά τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, που βύθισε στα «αβαθή» του Ειρηνικού τη συμφωνία Παρισιού και Καμπέρα για την αγορά υποβρυχίων.

Η Κίνα δεν μένει με σταυρωμένα χέρια -Κατέθεσε αίτηση ένταξης στην εμπορική συμφωνία στον Ειρηνικό

Απ’ τη μεριά της, η Κίνα προφανώς και θορυβήθηκε από την ανακοίνωση της AUKUS, ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Το Πεκίνο γνωστοποίησε την αίτηση ένταξης στην εμπορική συμφωνία CPTPP, έργο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων πριν από 4 χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Πεκίνο κατέθεσε επίσημο αίτημα ώστε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό Ωκεανό (CPTTP), μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως μοχλός των ΗΠΑ προκειμένου να εδραιώσουν την εμπορική και οικονομικοπολιτική τους επιρροή στην περιοχή.

Το Πεκίνο ζητά να γίνει μέλος της CPTPP

Η Κίνα κατέθεσε επίσημη επιστολή ένταξης προς τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου, την Πέμπτη. Ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουντάο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, έπειτα από το επίσημο αίτημα, με τον Νεοζηλανδό ομόλογό του, Ντάμιεν Ο’Κόνορ, καθώς η Νέα Ζηλανδία αποτελεί θεματοφύλακα της συμφωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author