AUKUS: Ξεχειλίζει η οργή στο Παρίσι, κινήσεις κατευνασμού από ΗΠΑ-Βρετανία

Estimated read time 1 min read

«Βράζει» η γαλλική κυβέρνηση για το σύμφωνο που επέφερε σημαντικό πλήγμα στη χώρα ● Κινήσεις Μπάιντεν και Τζόνσον προς τον Μακρόν ● «Λάδι στη φωτιά» από τον Μόρισον ● Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Αυστραλίας, ενώ οι ηγέτες συναντώνται στον ΟΗΕ για το κλίμα σε… χάλια κλίμα.

Συνεχίζει να «βράζει» η γαλλική κυβέρνηση για το σύμφωνο που επέφερε σημαντικό οικονομικό πλήγμα στη χώρα. Κινήσεις Μπάιντεν και Τζόνσον προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ενώ το Παρίσι έχει ήδη ανακαλέσει τους πρέσβεις του σε ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις, κίνηση πρωτοφανής για τη γαλλική διπλωματία, τα πυρά στρέφονται κυρίως προς την κυβέρνηση Μόρισον και την ακύρωση της δεκάδων δισ. δολαρίων παραγγελίας για πυρηνικά υποβρύχια.

Ο Ζαν Πιερ Τεμπό, πρέσβης στην Καμπέρα, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του ABC λέγοντας ότι η ανακοίνωση σύναψης του συμφώνου αποτελεί κοροϊδία για τη χώρα του. 

«Ανακαλύψαμε μέσω του Τύπου ότι το πιο σημαντικό πρόσωπο της κυβέρνησης της Αυστραλίας μας κράτησε στο σκοτάδι επίτηδες μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτή δεν είναι σωστή συμπεριφορά απέναντι στη Γαλλία, ίσως δεν είμαστε φιλικές χώρες. Πρόκειται για μία πλεκτάνη την οποία ετοίμαζαν εδώ και 18 μήνες. Την ίδια ώρα εμείς ασχολούμασταν με το να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το πρόγραμμα υποβρυχίων, με τη Γαλλία να μοιράζεται τα πιο σοβαρά στρατιωτικά μυστικά της. Οπότε καταλαβαίνετε την οργή μας. Μας κορόιδεψαν».

Η Αυστραλία έχει ήδη αποδείξει τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία μέσω της θυσίας των στρατιωτών της στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον αρνήθηκε ότι κινήθηκε υπογείως, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του είχε ενημερώσει τον Εμανουέλ Μακρόν ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια ακυρώνεται. Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτό συνέβη περίπου στις 8.30 το βράδυ, τη νύχτα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. 

Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας λόγω AUKUS 

Το Παρίσι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Αυστραλία και η συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών της ΕΕ με τη χώρα είναι πλέον «αδιανόητη», σύμφωνα με τον Κλεμάν Μπον, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. 

«Η τήρηση του λόγου μας είναι η προϋπόθεση της εμπιστοσύνης μεταξύ δημοκρατιών και μεταξύ συμμάχων. Επομένως, είναι αδιανόητο να προχωρήσουμε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με μια χώρα στην οποία δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη», δήλωσε στο POLITICO. 

Τι σημαίνει αυτό: Χωρίς το πράσινο φως της Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει στους Αυστραλούς αγρότες προνομιακή πρόσβαση στην αγορά για το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα – την καρδιά της συμφωνίας για την Αυστραλία. 

Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η συμφωνία με την Καμπέρα είναι υπό αμφισβήτηση, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μπέρντ Λανγκ, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο – πέρα από τη γαλλική αντίθεση. «Η προθυμία για συμβιβασμό, από την ευρωπαϊκή πλευρά, έχει πλέον σίγουρα μειωθεί», δήλωσε ο Λανγκ, προσθέτοντας ότι η στροφή της Αυστραλίας έπληξε και τα γερμανικά συμφέροντα. 

H άποψη, ωστόσο, στο Βερολίνο είναι ότι η οργή της Γαλλίας είναι δικαιολογημένη, καθώς το θέμα υπερβαίνει την εμπορική αξία της συμφωνίας και αγγίζει τα γαλλικά στρατηγικά συμφέροντα στον Ινδο-Ειρηνικό. Αξιωματούχοι λένε επίσης ότι πιστεύουν ότι το Παρίσι όντως παραπλανήθηκε, καθώς η Αυστραλία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες εξακολουθούσε να λέει ότι σχεδιάζει να διατηρήσει τη συμφωνία. 

Στον ΟΗΕ για το κλίμα με… χάλια κλίμα

Η διαμάχη για την AUKUS απειλεί να επισκιάσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αρχίζει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η διοργανώτρια χώρα, έγραψαν στα μέλη τον περασμένο μήνα ενθαρρύνοντάς τα να συνδεθούν ψηφιακά για να αποφύγουν να μετατραπεί η συγκέντρωση σε εκδήλωση υπερδιάδοσης του κορονοϊού.

Αντ’ αυτού, περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί Ευρωπαίοι αρχηγοί και υπουργοί Εξωτερικών, αναμένεται να παρευρεθούν αυτοπροσώπως με την εκτεταμένη συνοδεία τους. 

Οι κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της ΕΕ – η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ – βρίσκονται σήμερα στην πόλη για την εκδήλωση και αναμένεται να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

Έκτακτη σύσκεψη των 27 της Ε.Ε. στη… Νέα Υόρκη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., πάντως, θα έχουν σήμερα το βράδυ έκτακτη σύσκεψη θα έχουν για το θέμα του συμφώνου ενίσχυσης της άμυνας της Αυστραλίας, γνωστό πλέον ως AUKUS, όπως ανέφερε η Κομισιόν.

Η σύσκεψη θα ξεκινήσει περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (και Κύπρου) και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 3-4 το πρωί, όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις. 

Η συνεργασία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα λάβει χώρα… εκτός έδρας, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνθηκε ότι έμεινε εκτός συνεννόησης στην τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας για αμυντική συνεργασία στον Ινδικό και τον Ειρηνικό. Η Γαλλία έχει μάλιστα δείξει σε πολλά επίπεδα τη δυσαρέσκειά της για την απροειδοποίητη, όπως ισχυρίζεται το Παρίσι, ακύρωσης της προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Τη διάσκεψη πρόκειται επίσης να απασχολήσουν οι εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί πλέον.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, που μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη πρόκειται να έχουν σειρά επαφών για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επιχείρηση κατευνασμού του Μακρόν

Στη Νέα Υόρκη προσγειώθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επανέλαβε ότι η AUKUS δεν πρέπει να βάλει φρένο στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι η βρετανική αγάπη και ο θαυμασμός για τη Γαλλία είναι «ακατάλυτα»

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία και να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και το σύνολο της γαλλικής κυβέρνησης βγάζουν… αφρούς με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα δώσει το «παρών» στη συνέλευση του ΟΗΕ. 

Η AUKUS αποτελεί ένα ισχυρότατο πλήγμα για τη Γαλλία, όχι μόνο οικονομικά, αλλά διπλωματικά και γεωπολιτικά, ενώ η αμήχανη στάση της Ευρώπης εκθέτει ακόμη περισσότερο το Παρίσι. 
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author