Πρώτα βγαίνει η (τουρκική) ψυχή και μετά το (τουρκικό) χούι… στρατηγέ Ακάρ

Estimated read time 1 min read

Νυχτερινές μαζικές παραβιάσεις από την Άγκυρα- απάντηση στην ξεκάθαρη θέση του Έλληνα υπουργού. Τα πράγματα στη σωστή τους βάση τοποθετεί ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ύστερα από τις νέες «πονηριές» του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος έκανε λόγο περί «κοινής χρήσης» για το Αιγαίο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ.Σ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Σε γραπτή δήλωση ο κος. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού. Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Μπορεί η Αθήνα να έχει και να δείχνει την καλή διάθεση ώστε να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, αλλά η γείτονα αυτό το μεταφράζει είτε ως αδυναμία είτε ως ευκαιρία για «win –win» καταστάσεις. Βεβαίως ο κος. Ακάρ δεν αναφέρθηκε ποτέ στα όσα του τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος τον κάλεσε να σταματήσουν οι δηλώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση και μπει τέλος στις έκνομες ενέργειες από την τουρκική πολεμική αεροπορία στον ουρανό του Αιγαίου.

Αντιθέτως η τοποθέτηση του κου. Ακάρ, μόλις λίγες ώρες μετά το τετ α τετ με τον κο. Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΑΜ στου ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έβγαλε ένα εντελώς διαφορετικό νόημα απ’ όσα καταθέτει ο Έλληνας υπουργός. Όπως κάνει και ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από συναντήσεις που έχει με άλλους ηγέτες κρατών, ο Χουλουσί Ακάρ φώναξε τον τουρκικό Τύπο για να δηλώσει τα του θετικού κλίματος κατά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και εκεί ο κος. Ακάρ μίλησε για «κοινή χρήση» του Αρχιπελάγους από Ελλάδα και Τουρκία.

Η ελεύθερη μετάφραση στο πλούσιο Ελληνικό λεξιλόγιο φέρνει την λέξη συνεκμετάλλευση η οποία ωστόσο είναι όρος με συγκεκριμένο περιεχόμενο και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής. Όμως η Τουρκία θέλει αυτή ακριβώς την κατάσταση, την εκμετάλλευση δηλαδή του Αιγαίου που δεν ανήκει σε αυτήν και ζητά μάλιστα από την Αθήνα να κινηθεί προς αυτή την οδό. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Πηγή άρθρου www.defence-point.gr

You May Also Like

More From Author