Καθολικό lockdown στην Αττική θα εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι και σήμερα ανησυχητικά στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.
Οι αναφορές του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνουν το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Κ».
Οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική, τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open.
Παραθέτοντας τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.
«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
«Άρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι με βάση την εμπειρία του δεύτερου κύματος -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- «έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα – μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως».
«Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», κατέληξε.
Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», κυβερνητικές πηγές, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρέπεμπαν για αποφάσεις μετά την Πέμπτη, χθες σημείωναν στην πως κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δεδομένων.
«Αστερίσκοι» από Αδ. Γεωργιάδη
«Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σημειώνοντας, πάντως, πως οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown, καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.
«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης, του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε ότι κατά τη δική του γνώμη ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αφού γίνει η εισήγηση θα γίνει συζήτηση και θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα είναι καλό να δοθεί και λίγος χρόνος για συζήτηση των μέτρων για να μην υπάρξει ξανά πισωγύρισμα.
Σταδιακή επικράτηση του βρετανικού στελέχους
Παράλληλα, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Εως και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 397 κρούσματα του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι σταδιακά θα επικρατήσει στην κοινότητα.
Στα θετικά είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να καλύπτεται από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί. Αντίθετα, μικρότερη αποτελεσματικότητα φαίνεται να έχουν τα εμβόλια έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο επίσης έχει εντοπιστεί στη χώρα μας (έξι περιστατικά έως χθες σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα), γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα οποία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι κατά 20% αυξημένες για το βρετανικό στέλεχος έναντι των υπόλοιπων στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα. «Η αυξημένη μεταδοτικότητα θα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 15%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τους ενηλίκους.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το βρετανικό στέλεχος φαίνεται ότι καλύπτεται από τα τρία εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας. Οσον αφορά το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα, αλλά μειωμένη.
Προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών από το εμβόλιο της Moderna έδειξαν ότι παραμένει αποτελεσματικό έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, αν και η απάντηση του ανοσοποιητικού δεν είναι πολύ έντονη. Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να παρέχει περιορισμένη προστασία έναντι της ήπιας λοίμωξης από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, γεγονός μάλιστα που οδήγησε τη Νότια Αφρική να αναστείλει το πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της COVID-19.
Στην Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2 δεν έχει επικρατήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια προβλέπουν και προτρέχουν ώστε να είναι έτοιμες και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα εμβόλιο λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων (είτε νέο είτε συμπληρωματικό). Διευκρίνισε δε ότι υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.
Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου».
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου.