9η Μαΐου: Όλα έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία- Παγκόσμια ανησυχία για τις κινήσεις Πούτιν

Estimated read time 1 min read

Αύριο, Δευτέρα 9 Μαΐου, στην καρδιά της Μόσχας θα παρελάσουν 11.000 στρατιώτες ενώ θα παρουσιαστούν επίσης τεθωρακισμένα άρματα και πύραυλοι, εν μέσω ενός επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, που έχει ξεκινήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η έκβαση του οποίου είναι αβέβαιη. 

Από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, φωτογραφίες καταστροφών, βομβαρδισμών εναντίον αμάχων και υποδομών, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Γερμανία, όπως πολλές άλλες χώρες επιρρίπτουν στη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Δυτικοί διπλωμάτες ή αρχηγοί κρατών που στο παρελθόν στέκονταν δίπλα στον Πούτιν, αυτή τη φορά θα απουσιάζουν από την εξέδρα των επισήμων. Είναι αδιανότητο φέτος, την ώρα που πετούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία και πλέουν πολεμικά πλοία, να εορταστεί η επέτειος με τον ίδιο τρόπο.

Facebook Twitter

Τι θα κάνει ο Πούτιν την Ημέρα της Νίκης

Γνώστες της Ρωσίας εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην σημαιοστολισμένη Κόκκινη Πλατεία μπορεί να κηρύξει την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και να προσαρτήσει τα εδάφη στα ανατολικά που κατέκτησε ο ρωσικός στρατός ή να απειλήσει τη Δύση.

«Οι προβλέψεις για την 9η Μαΐου είναι απίστευτες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλους τους στρατιώτες και τους εφέδρους της χώρας για τον πόλεμο», σχολίασε ο Ρώσος δημοσιογράφος Maksim Kurnikov στη Bild am Sonntag.

Στην αρχή του πολέμου οι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν ορίσει την 9η Μαΐου ως την ημερομηνία ορόσημο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Καθώς όμως τα στρατιωτικά πλάνα του ρωσικού στρατού δεν υλοποιήθηκαν, ο εχθρός υποτιμήθηκε και οι ρωσικές δυνάμεις υπερεκτιμήθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να έχει κάτι εντυπωσιακό να αφηγηθεί στην ρωσική κοινωνία, η οποία πληρώνει βαρύ τίμημα για τις παρατεταμένες συγκρούσεις και τις οικονομικές κυρώσεις.

«Σε όλους εκείνους που πάντα πίστευαν σε μια νίκη του Πούτιν, μια νέα προπαγανδιστική επίθεση στις 9 Μαΐου θα τους βοηθήσει να αποκλείσουν την πραγματικότητα – τις αυξήσεις των τιμών, την εξαφάνιση των δυτικών εμπορικών σημάτων, τις απαγορεύσεις πτήσεων προς την Ευρώπη, τον οργιώδη πληθωρισμό, την αντικατάσταση των τηλεοπτικών ψυχαγωγικών προγραμμάτων με ατελείωτες προπαγανδιστικές εκπομπές», επισήμανε ο Kurnikov.

9η Μαΐου: Όλα έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία- Παγκόσμια ανησυχία για τις κινήσεις Πούτιν Facebook Twitter

Διώξεις για κάθε είδους αντίσταση

Στον ουρανό πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, την ημέρα της παρέλασης, οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις θα γίνουν στρατιωτικές παρελάσεις τη Δευτέρα και αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Στη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, όπως επίσης άρματα μάχης τύπου T-14, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Buk-M3 και Tor-M2, μαχητικά ρομπότ τύπου Uranium-9 και διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Πούτιν, ο οποίος για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και είναι πιθανό να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο σε αυξημένο συναγερμό, αναμένεται στην ομιλία του στην παρέλαση να προειδοποιήσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τυχόν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

9η Μαΐου: Όλα έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία- Παγκόσμια ανησυχία για τις κινήσεις Πούτιν Facebook Twitter

Η απειλή των πυρηνικών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με δημόσιες τοποθετήσεις έχει αναφερθεί στις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέροντας ότι δεν έχει αποδείξεις ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα βρίσκονταν σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: μετά από μια χρήση πυρηνικών όπλων, θα υπάρχουν μόνο χαμένοι σε όλες τις πλευρές», δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ.

Το 2014 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης για να γιορτάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία. Οκτώ χρόνια μετά ο δυτικός κόσμος περιμένει να δει το αφήγημα του Ρώσου ηγέτη και να αναλύσει κάθε λέξη ή νεύμα του για το τι μέλλει συμβεί.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ημέρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για κλιμάκωση του πολέμου και σε άλλες χώρες. Εχθροί και υποστηριχτές του Πούτιν αναμένουν για διαφορετικούς λόγους την έλευση αυτής της σημαντικής στιγμής.

«Αυτές οι προσδοκίες έχουν δημιουργήσει  ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Αν δεν γίνει αυτό, ο Πούτιν θα χάσει πολιτικά», ανέφερε ο Αμπάς Γκαλιάμοβ πρώην λογογράφος του Πούτιν.

Πηγή άρθρου www.lifo.gr

You May Also Like

More From Author