760 ευρώ επιπλέον για 1.000 λίτρα θα πληρώσουμε αν …

Περίπου 760 ευρώ επιπλέον (για 1.000 λίτρα) θα κοστίσει στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό η αγορά πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψει τις ανάγκες τ…

760 ευρώ επιπλέον για 1.000 λίτρα θα πληρώσουμε αν εξισωθούν οι φόροι Περίπου 760 ευρώ επιπλέον (για 1.000 λίτρα) θα κοστίσει στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό η αγορά πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψει τις ανάγκες του φέτος τον χειμώνα, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μελετά όλα τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ εκατοντάδων προϊόντων πρώτης ανάγκης- κάτι όμως για το οποίο υπάρχει κυβερνητική δέσμευση που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο. Σχετική αναφορά έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου – ανέφερε ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης είναι ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Εντονη ήταν η αντίδραση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να εγκαταλείψει τέτοιες σκέψεις. Τα δεδομένα πάντως είναι «καυτά», αν συγκρίνει κάποιος τις περυσινές τιμές αγοράς πετρελαίου με τις τωρινές τιμές του ντίζελ κίνησης, καθώς η διαφορά είναι της τάξεως του 140%. Με τις σημερινές τιμές, από τα 52-53 λεπτά το λίτρο που έκανε πέρυσι στην αρχή της περιόδου το πετρέλαιο θέρμανσης, θα έφτανε να πωλείται προς 1,29 ευρώ/ λίτρο. Αρα μια οικογένεια που καίει για τις ανάγκες της, για παράδειγμα, 1.000 λίτρα τον χειμώνα, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσει 1.290 ευρώ έναντι 530 ευρώ πέρυσι. Η διαφορά είναι 760 ευρώ, σχεδόν το μηνιάτικο ενός χαμηλόμισθου.

Περισσότερα…