25η Μαρτίου 1821: Σε εξέλιξη η εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη

Estimated read time 1 min read

Ολοκληρώθηκε την Εθνική Πινακοθήκη η ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ακολούθως, στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Εικόνα από την εκδήλωση

25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki0
Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της ομιλίας του – ΙΝΤΙΜΕ
25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki1
Πρίγκιπας Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης – Reuters
25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki2
Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχεται τον Θεόδωρο και την Γιάννα Αγγελοπούλου – ΙΝΤΙΜΕ
25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki3
Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την προσέλευση του – Reuters
25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki4
Κάρολος και Καμίλα στη διάρκεια των ομιλιών – ΑΠΕ
25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki5
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την προσέλευση της – Reuters
25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki6
Η ξενάγηση του Καρόλου στην Πινακοθήκη- Reuters

 

25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki7
Πανοραμική φωτογραφία από την Εθνική Πινακοθήκη – ΕΡΤ

Τι προηγήθηκε

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 17:15 το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, στις 12:15, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Δημαρχείο των Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα τον τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα αναχωρήσει στις 14:45 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου κατά την αναχώρησή τους, θα τους αποχαιρετίσει ο Νίκος Δένδιας.

Στα γιορτινά της η Αθήνα

Το Σύνταγμα, η Ομόνοια και όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας ντύθηκαν στα γαλανόλευκα, για την αυριανή μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki8

Στο Σύνταγμα, στην πλατεία με τον υψηλότερο συμβολισμό για την πόλη και τη χώρα, 5.000 λουλούδια και πράσινο σχηματίζουν την ελληνική σημαία σε επιφάνεια 144 τμ. Τη σύνθεση δημιούργησαν οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί του δήμου Αθηναίων και περιστοιχίζεται από ειδικά φωτιζόμενες εξέδρες με 200 σημαίες, μία για κάθε έτος μετά την επανάσταση.

Τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κοσμούν 800 σημαίες και 400 θυρεοί, ντύνοντας στα γαλανόλευκα ολόκληρη τη διαδρομή τους. Επιπλέον και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, πλατείες, παρτέρια και πάρκα, αποκτούν περισσότερο χρώμα από λουλούδια και φυτά.

25i-martioy-1821-se-exelixi-i-ekdilosi-stin-ethniki-pinakothiki9

Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας θα φωτιστούν, απόψε και αύριο, τα συντριβάνια της πόλης που πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν. Τις εντυπώσεις αναμένεται να «κλέψει» το μεγαλύτερο συντριβάνι της Αθήνας, στην ολοκαίνουργια πλατεία Ομονοίας.

Το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Αθήνας θα «τυλιχθεί» από την ελληνική σημαία μέσω τρισδιάστατων εφέ.

Η πόλη όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων, είναι έτοιμη για μία μοναδική γιορτή, προσαρμοσμένη στις υγειονομικές συνθήκες. Οι αρμόδιοι εδώ και μέρες φροντίζουν για την απολύμανση, τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό όλων των σημείων της.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author