200 χρόνια από το 1821: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις – Στις 17:30 στην Αθήνα ο Κάρολος

Estimated read time 1 min read

Με υψηλούς προσκεκλημένους που θα τιμήσουν τη χώρα μας με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση αλλά και με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν οι επετειακές εκδηλώσεις. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις 14:00 έφτασε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και κοινές δηλώσεις. Στις 17:35 θα προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης. Στις 18:15 o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στις 19:05 θα φτάσει στη χώρα μας η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί. Θα ακολουθήσει στις 20:30 επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, θα τιμηθεί από τον Δήμο Αθηναίων με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, αύριο το μεσημέρι, σε ειδική τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, «η παρασημοφόρηση γίνεται σε αναγνώριση της συνδρομής του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του Πρίγκιπα της Ουαλίας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών».

Μετά την απονομή του μεταλλίου, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμος της Αθήνας και οι επιχειρηματίες θα υπογράψουν τον χάρτη αειφορίας «Terra Carta», μια πρωτοβουλία του πρίγκιπα της Ουαλίας που θέτει τη βιωσιμότητα στην καρδιά του ιδιωτικού τομέα και προάγει την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το σκοπό αυτό.

Τονίζεται ότι στο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στο επετειακό διήμερο της 25ης Μαρτίου που ξεκινάει σήμερα, με την εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο εορτασμός θα γίνει με τη μεγαλοπρέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις, τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως ο κορυφαίος συμβολισμός της επετείου των δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 συνυπάρχει με την εικόνα της Ελλάδας του 2021.

Είναι η γιορτή μιας σύγχρονης δημοκρατίας, με παγκόσμιο κύρος και ισχυρές συμμαχίες, που είναι περήφανη για την ιστορία της. «Οποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας, είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως πρωθυπουργού της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού», δήλωσε ενόψει του εορτασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής. Παρά τους περιορισμούς που συνεπάγεται η πανδημία, η εικόνα που θα μεταδοθεί από την πλατεία Συντάγματος σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας.

Η Aegean δίνοντας μια διαφορετική νότα, για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σχημάτισε με ένα Airbus στον ουρανό της Πελοποννήσου ένα τεράστιο… 200.

Στην έπαρση της σημαίας ο πρωθυπουργός

Το πρωί της 25ης Μαρτίου στις 08:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ.

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και περιλαμβάνουν την κινητοποίηση περισσότερων από 4.000 αστυνομικών, ελικοπτέρων, drones και ελεύθερων σκοπευτών. Στον σχεδιασμό των μέτρων συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ.

Στην ευρύτερη περιοχή θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Από τις 06.00 έως και τις 15.00 θα απαγορευθεί σταδιακά η στάση και στάθμευση των οχημάτων και μετά τις 15.00 η κυκλοφορία σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας γύρω από το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. 

Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται σχολαστικά, ενώ τα drones και τα ελικόπτερα της αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. 

Μεγαλειώδης παρέλαση

Στη στρατιωτική παρέλαση που όπως τονίζεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, παρά την πανδημία θα λάβουν μέρος: 

  • Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
  • Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
  • Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)
  • Έφιππο τμήμα.
  • Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
  • Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι ένοπλες δυνάμεις

Σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ενόπλων Δυνάμεων ξένων χωρών περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου η γαλλική φρεγάτα Languedoc θα βρίσκεται στον Πειραιά ενώ από τις 23 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου στον Πειραιά θα βρίσκεται και η ρωσική φρεγάτα Admiral Fiota Kasatonov.

Από σήμερα Τετάρτη έως και τις 25 Μαρτίου, σε διάφορα λιμάνια της χώρας θα βρίσκονται πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 06:21, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στο πυροβολείο του Λυκαβηττού θα πραγματοποιηθούν 21 χαιρετιστήριες βολές. Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα λάβει χώρα στις 08:00 ενώ στις 08:30 θα γίνει δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στις 08:31, θα επαναληφθούν 21 χαιρετιστήριες βολές στο πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ στις 09:20 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ξένοι ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

Από τις 10:00 έως και τις 11:00, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA WARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).

Στις 18:41, θα γίνουν 21 χαιρετιστήριες βολές στο πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και η υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author