11η Σεπτεμβρίου: Επανεξέταση αποχαρακτηρισμού εγγράφων του FBI

Estimated read time 1 min read

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή σήμερα (3/9) για την επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με σεβασμό» με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

«Υπέγραψα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καλείται το αρμόδιο τμήμα Δικαιοσύνης και άλλες υπεύθυνες υπηρεσίες να αναλαβάνουν τη δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένης έκθεσης με έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών για την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το διάταγμα, ο γενικός εισαγγελέας καλείται να δημοσιοποιήσει τους επόμενους έξι μήνες τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα», τόνισε, σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν. 

Το κείμενο του διατάγματος αναγνωρίζει τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια, η δημοσιοποίηση των εγγράφων, γι’αυτό και στην περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι θα παραμείνουν απόρρητα. 

Σύμφωνα με το ABC News, η εντολή σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την 20ή επέτειο των επιθέσεων και αποτελεί μια σημαντική στιγμή σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των οικογενειών σχετικά με το ποιες απόρρητες πληροφορίες για τις επιθέσεις θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν. Αυτή η σύγκρουση εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα όταν περίπου 1.800 συγγενείς και επιζώντες διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμμετοχής του Μπάιντεν στις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, εάν τα έγγραφα παρέμεναν αποχαρακτηρισμένα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ABC News

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates – Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 



Πηγή άρθρου www.athensvoice.gr

You May Also Like

More From Author