11η Σεπτεμβρίου: Εντολή Μπάιντεν για επανεξέταση του αποχαρακτηρισμού εγγράφων του FBI

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

 

Στην εκτελεστική εντολή που υπέγραψε δίνει οδηγία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες να «επιβλέψουν μια επανεξέταση για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων» που σχετίζονται με την έρευνα του FBI. Η εντολή απαιτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, να δημοσιοποιήσει τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στους επόμενους έξι μήνες, σημείωσε ο Μπάιντεν. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Καθώς πλησιάζουμε την 20η επέτειο εκείνης της τραγικής ημέρας, τιμώ αυτή τη δέσμευση», συμπλήρωσε. 

 

Συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να γίνει έρευνα για τις υποψίες τους ότι το FBI είπε ψέμματα ή κατέστρεψε αποδείξεις που συνδέουν τη Σαουδική Αραβία με τους τρομοκράτες αεροπειρατές. 

 

Στην επιστολή τους προς τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μάικλ Χόροβιτς, επεσήμαναν ότι οι περιστάσεις καθιστούν πιθανό «ένας ή περισσότεροι αξιωματούχοι του FBI να διέπραξαν σκοπίμως παράβαση, με σκοπό να καταστρέψουν ή να αποκρύψουν αποδείξεις, για να αποφύγουν την αποκάλυψή τους». 

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου www.lifo.gr