Χωρίς προσδοκίες για συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Estimated read time 1 min read

Με τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες να μην είναι καθόλου αισιόδοξα οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα και αύριο σε τεταμένη ατμόσφαιρα με στόχο να βρεθεί λύση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να φτάσουν σε συμφωνία έστω και με κάποιους συμβιβασμούς μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Παρά τις όποιες παρασκηνιακές επαφές μέχρι και την τελευταία στιγμή, τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι οι «27» δύσκολα να καλύψουν το τεράστιο χάος στις θέσεις που τους χωρίζει ώστε να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα 750 δισ. ευρώ που προορίζονται ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Η Ελλάδα έχει συνταχθεί με το μπλοκ των χωρών του νότου και στηρίζει την γαλλο-γερμανική πρόταση η οποία προκρίνει τις επιχορηγήσεις έναντι των δανείων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει (στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη ανέφερε τους τρεις άξονες με τους οποίους πηγαίνει ο έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Η Σύνοδος ξεκινά στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά καμία προσδοκία για συμφωνία. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη έκτακτη Σύνοδος να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου.

Σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η Σουηδία απείλησε το βράδυ της Πέμπτης ακόμη και με βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της χώρας και της ομάδας του Βορρά.

«Ναι, χρειαζόμαστε το Ταμείο Ανασυγκρότησης», είπε ο Στέφαν Λέβεν, «αλλά πρέπει οι πόροι του να καλύψουν πραγματικές ανάγκες και να στηριχθεί σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, όχι σε χορηγήσεις», εκφράζοντας την πάγια θέση των τεσσάρων για τα €750 δισ. του Ταμείου που πρότειναν Γαλλία και Γερμανία και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δήλωση Μητσοτάκη κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Πηγή: efsyn.gr, ΑΠΕ



Πηγή άρθρου www.documentonews.gr

You May Also Like

More From Author