Χριστούγεννα με μάσκες και περιορισμούς

Estimated read time 1 min read

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Με νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και ορθάνοιχτο παράθυρο για περαιτέρω αυστηροποίηση με την έλευση της νέας χρόνιας οι εορτές.

Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί, σήμερα, υπό το φόβο της εξάπλωσης της «Όμικρον». Η κυβέρνηση με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ενώ μέχρι χθες δεν έβλεπε την ανάγκη εφαρμογής περιορισμών ανακοίνωσε νέα μέτρα που προβλέπουν μάσκες παντού και ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης (27 Δεκεμβρίου) και αναμένουμε το δεύτερο «κύμα» μέτρων μετά τις 2 Ιανουαρίου χωρίς να αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα.

Μέχρι τότε, το πρώτο κύμα μέτρων προβλέπει:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων 
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την εστίαση)
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα σε όλες τις πύλες της χώρας, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την δεύτερη και τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση παρά το γεγονός πως το μέτρο αμφισβητείται ανοικτά με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» να επιχειρηματολογεί γιατί «τα self test είναι κοροϊδία».

Το δεύτερο κύμα μέτρων 

Παρά τη διαφαινόμενη ανησυχία της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις, δεν ανακοινώθηκαν αλλαγές σε σχολεία και εκκλησίες. Δεν τίθεται θέμα να μην ανοίγουν τα σχολεία, ούτε να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας τους (τηλεκπαίδευση), δήλωσε χαρακτηριστικά (ΑΝΤ1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αφήνοντας πάντως ανοιχτό ένα παραθυράκι που θα εξαρτηθεί –όπως είπε– από τις εισηγήσεις της επιτροπής. Όσο για τις εκκλησίες, ο υπουργός αρκέστηκε να πει πως θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλους τους τομείς.

Έκρινε επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» δεν εξήγησε όμως γιατί ενώ στο Μαξίμου γνώριζαν δεν ενεργοποιήθηκαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τη νέα χρονιά τα μέτρα θα επικεντρωθούν στους χώρους διασκέδασης (ωράριο), στις αθλητικές εκδηλώσεις ενώ αναμένονται αποφάσεις και για την αύξηση της τηλεργασίας.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author