Χαρδαλιάς: Κάηκαν 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης -Ελπίδες ότι θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής στα Γεράνεια, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς για την πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Κορινθίας.

Αυτή ήταν η δεύτερη ενημέρωση σε διάστημα λίγων μόλις ωρών για τη φωτιά που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης, η οποία έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα και σε πολλές περιοχές της Αττικής, αφού οι στάχτες έχουν φτάσει ακόμα και σε μπαλκόνια και σε αυλές σπιτιών.

Καταστράφηκαν αγροικίες και εξοχικά

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, το βράδυ είχαν δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να κερδίσουν, πρώτον να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ώστε να μην επεκταθεί προς τα νότια άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος στους Μύλους, και δεύτερον να ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιοανατολική πλευρά και προς την πόλη των Μεγάρων μέσα από τα δυσπρόσιτα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της μονής του Αγ. Ιερόθεου.

«Και στις δυο αυτές περιπτώσεις και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με ριπές ανέμων να ξεπερνούν τα 8 μποφόρ και φλόγες μεγάλου ύψους που δημιουργούσαν στροβιλισμούς, μικροκλίμα και μεγάλα θερμικά φορτία κέρδισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης το στοίχημα. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια τόσο για το Καταφύγιο , όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προληπτικές απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη λειτουργία του 112

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Αλλα βασικά σημεία από την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά:

  • Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας
  • Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες
  • Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα.
  • Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της ημέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε η φωτιά θα οροθετηθεί ενώ όλες οι δυνάμεις μας και σε κάθε περίπτωση θα μείνουν στο πεδίο έως την πλήρη κατάσβεσή τους
  • Την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10 χλμ.
  • Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά.
  • Δεν υπάρχει σύλληψη ή προσαγωγή για τη φωτιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο

Σημειώνεται ότι η εικόνα της πυρκαγιάς συγκριτικά με χθες είναι κάπως βελτιωμένη. Νωρίς το πρωί οι μεγάλες εστίες της φωτιά ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, από το πρώτο φως στις 6 το πρωί, επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη Canadair (σε κύκλο των 4 αεροσκαφών), 10 PZL (σε κύκλο των 30 λεπτών), 2 Ελικόπτερα Chinook του Στρατού ξηράς, 1 Super Puma του ΠΣ, 2 συντονιστικά ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ ενώ στο σημείο παραμένουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημακογιάννης αλλά και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος, κ. Κολοκούρης.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author