Χαλάρωση των μέτρων από αύριο

Estimated read time 1 min read


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, 09:04

Απελευθέρωση του ωραρίου στην εστίαση και επιστροφή της μουσικής στη διασκέδαση εφαρμόζονται από αύριο Δευτέρα, έπειτα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, σχετικά με τους περιορισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η μερική χαλάρωση των μέτρων θα ισχύσει από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις και για την είσοδο του κοινού σε δημόσιους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

Οπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αξιολόγησαν πως επιδημιολογική εικόνα αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται και γι’ αυτό το λόγο άναψαν το πράσινο φως στη σταδιακή άρση ορισμένων μέτρων.

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Μπορεί να επανέρχονται η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς και το πλήρες ωράριο, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η καθήμενη διασκέδαση.

Το μέτρο που αφορά την πληρότητα των γηπέδων παραμένει ως έχειν, με το ποσοστό των θεατών να μην ξεπερνάει το 10% της χωρητικότητάς τους, ένα μέτρο που αναμένεται να επανεξετασθεί από την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, με αποτέλεσμα «να αποφασίσουμε την αποκλιμάκωση».

Στo ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τα νέα μέτρα κατά του Covid-19, τα οποία θα ισχύουν από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εκκλησίες

Η είσοδος για τους πολίτες σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται  με την επίδειξη:

– πιστοποιητικού εμβολιασμού,

– πιστοποιητικού νόσησης ή

– βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Ωστόσο, εξαιρέσεις στα παραπάνω μέτρα προβλέπονται για κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Διασκέδαση

Όσον αφορά τη διασκέδαση, τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως 6 άτομα, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής. 

Κατά την είδοσό των πελατών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή 
  • πιστοποιητικού νόσησης

Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την είσοδό, έξοδο και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ΦΕΚ

Πηγή άρθρου www.zougla.gr

You May Also Like

More From Author