Φόβοι χαλάρωσης και το Plan B

Estimated read time 1 min read

fovoi-chalarosis-kai-to-plan-b-561366715

Επιστροφή σε μερική κανονικότητα, χωρίς sms αλλά με τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα, να παραμένουν σε ισχύ. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν θύμιζε σε τίποτα πανδημία (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ).

Ενεργοποίηση του πλάνου για τοπικά lockdowns, εφόσον τα μέτρα δεν τηρηθούν και οδηγηθούμε σε εξάρσεις της πανδημίας, θα εξετάσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Το παραπάνω σενάριο έρχεται σε συνέχεια του έντονου προβληματισμού που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για την εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, που δεν θύμιζε σε τίποτα πανδημία, αφού η χαλάρωση των μέτρων ήταν αισθητή σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. 

Ενα πρώτο καμπανάκι χτύπησε χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ» Eνώ έστειλε το μήνυμα πως «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» αλλά και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα. 

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός έρχονται σε συνέχεια των όσων έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το πρώτο με ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό. Οι συνωστισμοί, τα πάρτι στις πλατείες, οι μεγάλοι συγχρωτισμοί και οι αρκετές παραβιάσεις των μέτρων στον χώρο της εστίασης αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις που πρέπει να σταματήσουν πριν λάβουν γενικευμένο χαρακτήρα και ανατρέψουν τον κεντρικό σχεδιασμό που καλώς εχόντων των πραγμάτων, περιλαμβάνει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων από τα τέλη Μαΐου και τις αρχές του επόμενου μήνα. 

Ο κ. Μητσοτάκης σε μία πρώτη προσπάθεια να αναχαιτίσει το κλίμα γενικευμένης χαλάρωσης, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του πως η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή στην επιβολή του νόμου, «καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα» 

Λίγο αργότερα, και η Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στο θέμα της μη τήρησης των μέτρων ζήτησε την εφαρμογή τους ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων μέτρων ακόμα και τοπικών lockdowns. Ερωτηθείσα δε, για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο –τα τοπικά lockdowns–σημείωσε πως ελπίζει να εισακουστούν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης, διαφορετικά «οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο».

Ανησυχία Τσιόδρα

Ανήσυχος εμφανίστηκε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ιδίως για το θέμα των μεταλλάξεων, το οποίο είχε θίξει ήδη από πέρυσι, λέγοντας πως ο ιός προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. 

Ο καθηγητής και επικεφαλής της επιτροπής ζήτησε διαρκή επαγρύπνηση καθώς η «πανδημία συνεχίζει να μας απειλεί». Κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως ανησυχεί «για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». 

Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις δύο απειλές –χαλάρωση και μεταλλάξεις– εντείνει το εμβολιαστικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί και το ισχυρότερο αντίδοτο στους κινδύνους. 

Το σχέδιο εξελίσσεται καλά, καθώς τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούμε διαρκώς τις 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Στο σύνολο έχουν γίνει ήδη περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας.

Ανέμελοι πολίτες, αμελείς επαγγελματίες

Σε καφέ, εστιατόρια, εμπορικούς δρόμους, παραλίες αλλά και υπαίθρια πάρτι «απέδρασαν» δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, θέλοντας έτσι να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο από τον πολύμηνο εγκλεισμό. Πολλοί, μάλιστα, θέλησαν να γιορτάσουν το τέλος των περιορισμών με κάποιο ταξίδι εντός της χώρας. Ενδεικτικά, σε 60.467 ανήλθαν τα οχήματα που εξήλθαν από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, από τις έξι το πρωί του Σαββάτου 15 Μαΐου έως την ίδια ώρα την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα πέρασαν 33.600 οχήματα και από τις Αφίδνες 26.867. 

Ωστόσο, ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι όσοι θέλησαν να απολαύσουν την ελευθερία μιας μεγάλης βόλτας και ενός ανέμελου γεύματος διέγραψαν με τη μία τους κανόνες, με τους οποίους ζούσαμε μέχρι πριν από λίγες μέρες. Η μάσκα, άλλοτε με αφορμή τη βρώση και την πόση, άλλοτε με τη ζέστη και το περπάτημα στον ήλιο, έμεινε στην τσέπη. Ομως, πέρα από τους πολίτες υπήρξαν και πολλοί αμελείς επαγγελματίες. 

Ως εκ τούτου, τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ηπειρο, στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Το Σάββατο, σε συνολικά 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Ηδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους. 

Υπενθυμίζεται πως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους (εργασία, καταστήματα, υπηρεσίες κ.λπ), σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στο αυτοκίνητο. Αντιστοίχως, παραμένει σε ισχύ και το ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων από τις δωδεκάμισι το βράδυ έως τις πέντε το πρωί.

Παρά τη σχετική υποχρέωση, ωστόσο, φαίνεται ότι το σήμα για χαλάρωση των μέτρων από πολλούς έχει εκληφθεί ως πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και ως παύση λήψης οποιουδήποτε μέτρου αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων. 

Μια τέτοια αντίληψη δείχνει να διακατέχει αρκετούς επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν στο έπακρο από την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν συστηματικά τα προβλεπόμενα όσον αφορά την απόσταση που θα πρέπει να τηρείται για τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους. Παραβιάσεις των μέτρων έχουν καταγραφεί και σε σχέση με την απαγόρευση μουσικής. 

Εισαγγελική παρέμβαση

Πάρτι, που θύμιζε «παλιές, καλές εποχές προ κορωνοϊού» διοργανώθηκε μέσω Facebook την Παρασκευή το βράδυ 14 Μαΐου στον εξωτερικό χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, με μουσική και dj. Μάλιστα, το εν λόγω πάρτι, που δεν αποτελεί μεμονωμένο συμβάν τις τελευταίες ημέρες ειδικά στη συμπρωτεύουσα, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Την έρευνα για την τήρηση ή μη των μέτρων που είναι ακόμα σε ισχύ διενεργεί η αστυνομία.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author