Φωτιές: Πύρινος εφιάλτης στη Γορτυνία – Αναζωπυρώσεις στην Εύβοια

Estimated read time 1 min read

Μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς και να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Το μέτωπο της φωτιάς τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ηλεία και Αρκαδία είναι πολύ μεγάλο καθώς επεκτείνεται λίγο πριν Αρχαία Ολυμπία και καλύπτει όλη τη περιοχή μέχρι και την Γορτυνία.

Κάτοικοι που είχαν παραμείνει στους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς. Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη και κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν. Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Στον οικισμό Πυρρή έχουν καεί 7 με 8 σπίτια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ έχουν καεί και ελαιώνες. Κάτοικοι προσπάθησαν με ίδια μέσα, να σβήσουν τις φλόγες ενώ από το μεσημέρι εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο νερού.

Η φωτιά, η οποία προκλήθηκε από αναζωπυρώσεις έκαιγε ολόκληρη τη νύχτα στο πυκνό παρθένο δάσος της Γορτυνίας το οποίο αποτελείται από κωνοφόρα. Πρόκειται για το μέτωπο που μεταδόθηκε στην Αρκαδία από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ και στην Ηλεία ξέσπασε αναζωπύρωση, στον περιοχή του Λάλα. Στις περιοχές αυτές δόθηκε από το μεσημέρι εντολή για εκκενώσεις σε 20 οικισμούς και έχουν καταφτάσει ενισχύσεις.

Οι εκκενώσεις έγιναν στους οικισμούς: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν 382 άντρες της Πυροσβεστικής με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται από χθες και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως, 5 ελικόπτερα και 23 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων τριών αεροσκαφών της Γαλλίας, ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός αεροσκάφους της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Απο τη φωτια στην Ηλεία