Λίγο πριν από τις 16:30 δόθηκαν αλλεπάλληλες εντολές για εκκένωση κοινοτήτων. Ειδικότερα, εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για τις κοινότητες: Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά. Οι κάτοικοι καλούνται να κινηθούν προς Ιστιαία.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παραλιακό Πευκί, στη Βόρεια Εύβοια, υπάρχουν πλωτά σκάφη σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εκκένωση του πληθυσμού.
Νοτιότερα, στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες οι ώρες είναι δραματικές. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.
Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά. Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.
Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.
Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.
Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.
Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.
Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.
Τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν νωρίτερα τη λύση στο νυχτερινό θρίλερ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που δουλεύουν μέρες τώρα ακατάπαυστα.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.
Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».
Εφιαλτική νύχτα
Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Εύβοια με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται σε Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές και Λίμνη, όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των πολιτών με πλωτά μέσα, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια και αυτής της κοινότητας.
Συνολικά 2.284 πολίτες απεγκλώβισαν και μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους στελέχη του λιμενικού από διάφορες περιοχές της Ευβοίας από την 1η έως και την 7η Αυγούστου. Μόνο χθες Παρασκευή, απεγκλωβίστηκαν 1.400 άτομα σε μια οργανωμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος.
Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε η εκκένωση του οικισμού της πόλης Λίμνης Ευβοίας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και τρία φέρι μποτ συμμετείχαν στις προσπάθειες.
Τα φέρι μποτ «ΑΛΚΥΩΝ» και «ΠΑΡΑΛΟΣ» μετέφεραν συνολικά 650 και 480 πολίτες αντίστοιχα. Το τρίτο φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ κατέπλευσε χθες, Παρασκευή βράδυ στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας όπου και παρέμεινε, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Το πλοίο φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας 270 άτομα και θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί. Οι περιπολίες των σκαφών του λιμενικού για την παροχή βοήθειας ή απεγκλωβισμό πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Μετόχι, Ζωοδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από τους πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.
Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.
Το πρωί του Σαββάτου επιπλέον 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από παραλία και μεταφέρθηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στο φέριμποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ» το οποίο παραμένει στο λιμάνι Λίμνης Ευβοίας.
Δραματικά βίντεο μέσα από τα φέριμποτ της φυγής
Αφήνοντας τις περιουσίες μιας ζωής πίσω, οι κάτοικοι των χωριών της Εύβοιας μπήκαν στα πλωτά μέσα προκειμένου να σωθούν. Κατά την απομάκρυνσή τους, το θέαμα του ολέθρου από τον οποίο απομακρύνονταν ήταν απόκοσμο. Χαρακτηριστικό το παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Παρόμοιες εικόνες κι εδώ:
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αιδηψό βρίσκονται περίπου 2.000 άνθρωποι από τη Λίμνη Ευβοίας και τα γύρω χωριά που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί, την ώρα που πύρινη κόλαση καίει στην Αττική, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία, στη Φωκίδα και σε άλλα σημεία της χώρας, δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), αποκαλύπτοντας πως οι φετινές καμένες εκτάσεις ξεπερνούν το 180% σε σχέση με τον μέσο όρο των 2008-2020, χωρίς καν να έχουν υπολογιστεί οι εκτάσεις που κάηκαν χθες Πέμπτη και σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου.
Ο δρόμος που ενώνει τη Στροφιλιά με την Αγία Άννα έχει καεί ολοσχερώς με το τοπίο να είναι αποκαρδιωτικό, όπως φαίνεται και από το βίντεο του CNN Greece:
Στην Αγία Άννα, όπως αναφέρουν και μαρτυρίες, το κάμπινγκ κάηκε ολοσχερώς καθώς και αρκετά σπίτια, ωστόσο οι καταστροφές εντοπίζονται περιφερειακά του οικισμού.
Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από την Αγία Άννα
Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από τη Στροφυλιά
Υπ. Εσωτερικών: 1,5 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων – Πώς διανέμονται
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών επιχορηγούνται, 1,5 εκατ. ευρώ σε 17 Δήμους και 5 Περιφέρειες της χώρας, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών.
H έκτακτη χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού» και προορίζεται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.
Τα εν λόγω ποσά πιστώνονται άμεσα και κατανέμονται στους κάτωθι Δήμους ως εξής:
- Ανατολικής Μάνης: 50.000 ευρώ
- Αρχαίας Ολυμπίας: 100.000 ευρώ
- Αχαρνών: 140.000 ευρώ
- Βοίου: 20.000 ευρώ
- Γρεβενών: 40.000 ευρώ
- Δεσκάτης: 20.000 ευρώ
- Διονύσου: 60.000 ευρώ
- Δωρίδος: 50.000 ευρώ
- Ιστιαίας-Αιδηψού: 50.000 ευρώ
- Κηφισιάς: 50.000 ευρώ
- Κοζάνης: 20.000 ευρώ
- Λοκρών: 30.000 ευρώ
- Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: 120.000 ευρώ
- Πύλου – Νέστορος: 50.000 ευρώ
- Πύργου: 40.000 ευρώ
- Σερβίων: 20.000 ευρώ
- Ωρωπού: 140.000 ευρώ
Επίσης στις Περιφέρειες κατανέμονται ως εξής: Αττικής: 100.000 ευρώ
- Δυτικής Ελλάδας: 100.000 ευρώ
- Δυτικής Μακεδονίας: 100.000 ευρώ
- Πελοποννήσου: 100.000 ευρώ
- Στερεάς Ελλάδας: 100.000 ευρώ
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας υπογράμμισαν ότι η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες, στηρίζοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες που πλήττονται από τις φωτιές.
Τόνισαν ακόμα ότι θα συνεχίσουν έτσι για όσο διάστημα χρειαστεί, σημειώνοντας: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις εστίες μας και την πατρίδα μας και για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Και θα τα καταφέρουμε!».