Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις Χατζηδάκη για την απεργία – Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα

Estimated read time 1 min read

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τις απεργίες και το συνδικαλιστικό κίνημα πυροδοτώντας οξύτερες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά καθώς και της απεργίας την Πέμπτη στις 10 Ιουνίου.

«Άλλο απεργία, άλλο παρανομία»

Ο υπουργός Εργασίας με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής κάνει λόγο για πολιτική – θεατρική παράσταση αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κατάργηση του 8ωρου θέτει το ερώτημα: «Ποιος μπορεί, άραγε, να πιστέψει ότι θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί το 8ωρο σε μια χώρα της ΕΕ;».

Πάντως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν κυρίως στα όσα αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης για τις απεργίες και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, με τους πολέμιους του νομοσχεδίου να μιλούν για «γύψο» σε δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που καθιστούν στην πράξη απαγορευμένη την απεργία.

«Δεν έχουμε δικές μας πατέντες. Φέρνουμε ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλη σχεδόν την ΕΕ. Μπορεί ορισμένοι συνδικαλιστές να ενοχλούνται γιατί εισάγουμε ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και γενικότερα μέτρα διαφάνειας στο συνδικαλισμό […] Ενώ, επίσης καταργούμε τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες (ιδιώτες ή δημόσιο) και από κόμματα. Αν αυτό είναι το πρόβλημά τους θα ήταν εντιμότερο να το πουν […]» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας

Για τις ρυθμίσεις αναφορικά με τις απεργίες, ο κ. Χατζηδάκης λέει μεταξύ άλλων ότι αποσκοπούν στη διαφάνεια, τους καθαρούς κανόνες, την ενίσχυση της αξιοπιστίας του συνδικαλισμού και ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αστικής ευθύνης για όσους συνδικαλιστές παρανομούν, χρησιμοποιώντας τη φράση «άλλο απεργία και άλλο παρανομία» για την οποία δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση.

«Είναι άραγε σεβασμός απέναντι στη Δικαιοσύνη και στο κοινωνικό σύνολο μια απεργία που κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική από ένα δικαστήριο να επαναπροκηρύσσεται αμέσως από ένα δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο; Αφού έχει κηρυχθεί παράνομη ας επαναπροκηρυχθεί από τους ίδιους. Αλλά τηρώντας τους κανόνες που προβλέπονται από τους νόμους. Που είναι νόμοι κράτους-μέλους της ΕΕ. Για τον ίδιο λόγο προβλέπουμε και αστική ευθύνη όσων συνδικαλιστών προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. […] Διότι άλλο απεργία και άλλο παρανομία» δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Συνδικαλιστική καταστολή

«Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υφίσταται Υπουργείο Εργασίας, αλλά «Υπουργείο εργασιακής απορρύθμισης και συνδικαλιστικής καταστολής» σχολίασε η τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης με το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και τις δηλώσεις του προκαλεί την κοινή γνώμη και προσβάλλει τη νοημοσύνη των εργαζομένων.

»Τη στιγμή μάλιστα που, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, και με τη θέσπιση «αστικής ευθύνης» προβλέπονται τιμωρητικές διώξεις και εξοντωτικές συνέπειες για τα εργατικά σωματεία και τους συνδικαλιστές.

»Ρυθμίσεις που, επειδή πλήττουν κατάφωρα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να «δικαιολογήσει» δια της προσφιλούς της μεθόδου του κοινωνικού αυτοματισμού» αναφέρει σε δήλωσή της.

Η πλειονότητα αντιλαμβάνεται την κατάργηση του 8ωρου

Η κα Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει: «Όσον αφορά στο ερώτημα που θέτει ο κ. Χατζηδάκης «ποιός σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατό να καταργηθεί το οκτάωρο σε μια χώρα της ΕΕ;», να του απαντήσουμε ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού και το σύνολο των εργαζομένων αντιλαμβάνονται ότι το οκτάωρο καταργείται με το νομοσχέδιο της ΝΔ και τη θέσπιση με ατομική σύμβαση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά «πληρωμή» σε ρεπό!»

«Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υφίσταται Υπουργείο Εργασίας, αλλά «Υπουργείο εργασιακής απορρύθμισης και συνδικαλιστικής καταστολής»!» καταλήγει η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Ακόμα και αν ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος διαμηνύει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ακόμα και αν ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον

Για στοχοποίηση του κόσμου της εργασίας και των συνδικαλιστικών του δικαιωμάτων κατηγορεί τον Κωστή Χατζηδάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Όταν η αδικία όμως κ. Χατζηδάκη γίνεται νόμος, η αντίσταση καθίσταται καθήκον και οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν την Πέμπτη» τονίζει ο κ. Κριθαρίδης επικρίνοντας τον υπουργό Εργασίας για την πολιτική του με αφορμή την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Μεθοδεύει την κατάργηση της απεργίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι «ο φερόμενος ως υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης με νέα άθλια δήλωσή του στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας και το συνδικαλιστικό του δικαίωμα, την ώρα που έχει καταθέσει στη Βουλή το εκτρωματικό του νομοσχέδιο».

«Δεν φτάνει δηλαδή», προσθέτει «που κατέθεσε την Παρασκευή ένα ακόμα πιο αντεργατικό νομοσχέδιο από αυτό που είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση -αφού ουσιαστικά μεθοδεύει και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας- έρχεται τώρα με το γνωστό κυνισμό του και μια περίσσεια χυδαιότητα να μας πει ότι «άλλο πράγμα είναι η απεργία κι άλλο πράγμα η παρανομία»».

Θεσπίζουν διαρκώς νόμους υπέρ της εργοδοσίας

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέρει επίσης, ότι «αυτό που ξέχασε βέβαια ο υπουργό Εργοδοσίας του κ. Μητσοτάκη να μας αναφέρει, είναι ότι αυτός, όπως και το σύνολο της κυβέρνησης, θεσπίζουν διαρκώς νόμους υπέρ των συμφερόντων της εργοδοσίας, του ΣΕΒ και της παρασιτικής ολιγαρχίας, νόμους τους οποίους μετά τα δικαστήρια εφαρμόζουν κι αυτά πιστά, με τη συνήθη τακτική τους να κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων».

Βάζει στο γύψο

Για ωμές παρεμβάσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έκανε λόγο το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή επισημαίνοντας ότι δεσμεύεται για την κατάργησή του μόλις οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.

«Οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, θα πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και «βάζει στον γύψο» το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

»Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη θα είναι η πρώτη απάντηση στον «πόλεμο» που κήρυξε η κυβέρνηση της ΝΔ και το κεφάλαιο στους εργαζόμενους» τονίζει το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν αντεργατικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και ζητούν να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author