Φωτιά στη Μάνη: Διάσπαρτες εστίες χωρίς ενιαίο μέτωπο – Ολονύχτια μάχη – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Σε εξέλιξη αλλά με διάσπαρτες και πολλές εστίες πλέον και όχι ενιαίο πύρινο μέτωπο είναι η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι, σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, η οποία εξαπλώθηκε σε μία πελώρια έκταση σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη.

Από την αρχή της έναρξης της πυρκαγιάς, η οποία ήταν ορατή και από το διάστημα, ξέσπασαν πολλές και διάσπαρτες εστίες με αποτέλεσμα να ανοίξει η φωτιά σε δύο πύρινα μέτωπα με ανέμους εντάσεως 5 μποφόρ και κατά συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών παρότι δεν έχει προκύψει ακόμα σχετική πληροφορία στις Αρχές. Στη συνέχεια, λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς τα δύο πύρινα μέτωπα ενώθηκαν σε ένα, ενώ πλέον επικρατεί άπνοια στην περιοχή και έτσι το ενιαίο πύρινο μέτωπο έχει σπάσει σε πολλές και διάσπαρτες εστίες.

Η φωτιά έχει περάσει κοντά από διάσπαρτες οικίες δίχως ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί ζημιές και έχει γίνει κινητοποίηση από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και ελέγχουν αν τυχόν υπάρχουν άτομα σε αυτά.

Μάλιστα, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την προληπτική εκκένωση 5 οικισμών πλέον. Πρόκειται για τους οικισμούς Γέρμα, Δροσοπηγή, Βαχός, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Παράλληλα με τις προσπάθειες κατάσβεσης από την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο, έχει ξεκινήσει έρευνα από το τοπικό Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και ήδη με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ. έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Στο σημείο έχει μεταβεί για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας και ο ίδιος ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στο σημείο μαζί με τις συνεχείς ενισχύσεις που έχουν σπεύσει πλέον επιχειρούν συνολικά 155 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 49 σε πεζοπόρα τμήματα, 47 οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ. Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν μάχη για να περιορίσουν όσο το δυνατό την καταστροφή και με το πρώτο φως της Κυριακής αναμένεται να αποσταλούν και νέες ξεκούραστες ενισχύσεις αλλά και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα.

112: Μήνυμα στους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή

Με μήνυμα μέσω του «112» που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα, στους κατοίκους της Μάνης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή, να είναι σε επιφυλακή σε όλη της διάρκεια της νύχτας και να παρακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Λαγκάδια, του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε ύφεση η φωτιά στο Γεράκι και οριοθετημένη στην Ελασσόνα

Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκεται πλέον η νέα φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, δίχως να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ οριοθετήθηκε και η φωτιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση και σύντομα επεκτάθηκε και εξαπλώθηκε σε δασική έκταση, στον Άγιο Ταξιάρχη, στην Τσαριτσάνη, του δήμου Ελασσόνας Λαρίσης. 



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author