Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πώς ξεκίνησαν όλα

Estimated read time 1 min read

Από μια εστία σε συμπαγές δάσος, πάνω από την οποία περνούσαν καλώδια υπερυψηλής τάσης, ενώ υπήρχαν και μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ξεκίνησε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη χθες στις 13:30, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περισσότερα από 12.500 στρέμματα γης, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, χωρίς ευτυχώς να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς οδηγούν στο ενδεχόμενο του ατυχήματος και της αμέλειας, χωρίς φυσικά να σταματούν εκεί οι έρευνες και να εξετάζεται και το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Όμως, οι πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δείχνουν ότι αρχικά φέρεται να “έσκασε” ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες.

Το γεγονός ότι είχε προηγηθεί καύσωνας επτά ημερών, με την υγρασία να είναι στο ναδίρ, είχε ως αποτέλεσμα τα καμένα λάδια από τον μετασχηματιστή να δημιουργήσουν μια μεγάλη εστία και στη συνέχεια από τις φλόγες να σκάσουν άλλοι δυο μετασχηματιστές. Από αυτό το σημείο και μετά, η φωτιά γιγαντώθηκε.

Οι εκρήξεις που φαίνονται σε βίντεο οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ενώ το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που οι πρώτες ρίψεις νερού δεν έφθαναν καν στη φωτιά, αφού το νερό εξατμιζόταν πριν καν φθάσει στο έδαφος. Έτσι, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά έσπασε σε τρία μέτωπα και πήρε διαστάσεις.
Για την πρόοδο των ερευνών του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ασχολείται με τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση των αιτιών, ζητεί συνεχώς ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης ενώ οι πληροφορίες του protothema.gr λένε πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να δείχνει εμπρησμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπαράκ Ομπάμα: Ο «αόρατος» πλανητάρχης κλείνει τα 60 ως millionaire

Έγκλημα στη Λάρισα: Ο 54χρονος ηχογράφησε στο κινητό τη δολοφονία της 43χρονης!

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα: Ενισχύονται οι άνεμοι (5 με 6 μποφόρ) από το μεσημέρι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author