Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Εκκενώνεται μέρος του Κρυονερίου – Πλησιάζουν επικίνδυνα οι φλόγες

Estimated read time 1 min read

Επιδεινώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς, με την Βαρυμπόμπη και τις γύρω περιοχές να ζουν εφιαλτική νύχτα. Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη η πυρκαγιά να μην μπει στο Κρυονέρι, ο δήμος Διονύσου έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση τμήματος του οικισμού, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά.

Η αστυνομία με αναμμένες τις σειρήνες και, χτυπώντας πόρτα πόρτα, καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μιλώντας στο in.gr ο αντιδήμαρχος Διονύσου, Δημήτρης Ράικος, επεσήμανε ότι ο αριθμός των σπιτιών που εκκενώνεται υπολογίζεται σε περίπου 150-200.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φλόγες «γλείφουν» τον οικισμό, καθώς βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τα σπίτια. «Κοντεύει να μπει μέσα στο Κρυονέρι, γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη για προληπτικούς λόγους η εκκένωση» είπε χαρακτηριστικά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους υπαλλήλους του δήμου να καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες – Μήνυμα από το 112

Ανάστατοι οι κάτοικοι του οικισμού βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ έχει ξεκινήσει η εκκένωση. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μακάρι να σβήσει η φωτιά και να ξυπνήσαμε τους κατοίκους άδικα» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Διονύσου.

Η πρόσβαση στην περιοχή έχει αποκλειστεί για όσους επιθυμούν να εισέλθουν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τις οδούς που οδηγούν κοντά στη φωτιά.

Μάλιστα, εστάλη και σχετικό μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου, εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, γίνεται έκκληση να μην υπερεκτιμήσει κάποιος πολίτης της δυνάμεις του καθώς θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να απεγκλωβιστεί. Τονίζεται, δε, η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης στις εντολές τόσο της πολιτικής προστασίας, όσο και του δήμου και της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, είχε δηλώσει ότι «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με πάνω από 30 οχήματα και περίπου 150 πυροσβέστες και εθελοντές» που επιχειρούν για να μην περάσει η πύρινη λαίλαπα στο Κρυονέρι.

«Δίνεται μάχη από όλο το κόσμο στην περιοχή πάνω και κάτω από το Κοιμητήριο του Κρυονερίου. Είναι τρεις οι εστίες φωτιάς δυτικά του Κρυονερίου που προσπαθούμε να κρατήσουμε» σημείωσε.

Ο κ. Καλαφατέλης πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα πολύ ελαφρύ αεράκι που δεν είναι αυτό που θα μας εμποδίσει και θα μας σταματήσει».

Εφιαλτική νύχτα

Την ίδια στιγμή, εφιαλτική νύχτα εξελίσσεται στη Βαρυμπόμπη και τις γύρω περιοχές, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδώνες, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Το ευτύχημα είναι πάντως πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι σύμμαχος όσων δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Πολλά είναι τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ και δεκάδες οχήματα έγιναν στάχτη. Επίσης, επτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Στην περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ώρες έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες, το Μορτερό, το Ολυμπιακό Χωριό και οι Θρακομακεδόνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author