Φωτιά στην Αχαΐα: Τραυματίες, καμένα σπίτια και καλλιέργειες- «Κρίσιμες οι επόμενες ώρες»

Estimated read time 1 min read

Σε πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας, σε δασική έκταση.

 

Σχετικά με τους τραυματίες, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία».

 

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι, ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του.

 

«Ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, όπου και νοσηλεύεται», πρόσθεσε. 

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, ενώ κλήθηκαν επίσης γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία.

 

Την ίδια στιγμή, κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου.

 

 

Κάηκαν σπίτια και καλλιέργειες

 

Δύο από τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα που επλήγησαν από την σημερινή φωτιά, ο πρόεδρος της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, και ο πρόεδρος της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτης Περλέγκας, περιέγραψαν όσα διαδραματίστηκαν.

 

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος».

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

«Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

 

Επίσης, επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

 

 

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη ενημέρωση δήλωσε ότι στη μάχη της φωτιάς στην Αχαΐα παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

 

Όπως τόνισε, η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό, προσθέτοντας ότι στην περιοχή έχει μεταβεί ειδικό κλιμάκιο για τους εμπρησμούς προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

 

Τέλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες, καθώς μπήκαμε σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα. Για τον λόγο αυτό και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

 

 

Εκκενώθηκαν 4 χωριά, ένα ξενοδοχείο και μια παιδική κατασκήνωση 

 

Εντολή για την προληπτική εκκένωση έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου η Πυροσβεστική, συγκεκριμένα σε Ζήρια, Άνω Ζήρια, και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες.

 

Το 112 έχει ενεργοποιηθεί δύο φορές μέχρι στιγμής για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

 

Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν, ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

 

 

 

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας και μετά από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν επίσης περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.

 

Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο μεταφέρθηκαν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

 

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, τα οποία περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

Κλειστές οι εθνικές οδοί- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

Επιπλέον, μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

 

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Τραυματίες και καμμένα σπίτια

 

Εσπευσμένα στην περιοχή ο Νίκος Χαρδαλιάς- «Κρίσιμες οι επόμενες ώρες»

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, έφτασε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός με αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα στην περιοχή.

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν», σημείωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. 

 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr



Πηγή άρθρου www.lifo.gr

You May Also Like

More From Author