Φωτιά στα Βίλια: Διαρκής μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Διανυκτέρευσαν στα οχήματά τους οι κάτοικοι

Estimated read time 1 min read

Δύσκολο το βράδυ που πέρασε για τα Βίλια. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς -σχεδόν 17 χλμ- συνεχίζει να πνέει ανεξέλεγκτο. Οι εστίες που καίνε είναι πολλές και η επιχείρηση κατάσβεσης από εδάφους δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν αγροτοδασικοί δρόμοι.

Σύμφωνα με το Mega οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η αγωνία τους είναι έντονη για το τι πρόκειται να συμβεί καθώς η φωτιά μαίνεται για τέταρτη μέρα.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν αυτή τη στιγμή και στρέφουν τη φωτιά νότια, προς την Οινόη, την Θέα και το Παλαιοχώρι.

«Στα Βίλια έχει μικρές αναζωπυρώσεις και μικρές εστίες. Θέλω να πιστεύω πως με το φως της ημέρας θα είναι καλύτερα. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται» είπε στο Mega ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων, Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, επισημαίνοντας ότι το Πανόραμα απέχει χιλιόμετρα από τα Βίλια.

«Δεν έγινε εκκένωση στα Βίλια γιατί δεν υπήρχε κίνδυνος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους Πολωνούς πυροσβέστες, γιατί προστάτευσαν την πόλη. Τα Βίλια έχουν μεγάλη δυνατή εθελοντική ομάδα, οι νέοι έδειξαν αυταπάρνηση και μπήκαν μπροστά για να καούνε. Δεν είναι καλά οργανωμένη η υπηρεσία που έχει αναλάβει να σβήσει τη φωτιά» τόνισε. «Απέναντί μου βλέπω μία αναζωπύρωση, θα σβήσει μόνο με εναέρια μέσα» είπε ο κ. Μακρυνόρης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει εισήγηση για εκκένωση του οικισμού Πανόραμα (πρώην οικισμός Τιτάν). Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Καραούλι, Παλαιοχώρι και Αγία Σωτήρα.

Νωρίτερα χθες το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό των Βιλίων, όπου και κάηκαν δύο σπίτια και αγροικίες. Πολλοί κάτοικοι μάλιστα έκοψαν θάμνους και δέντρα με πριόνια για να μην περάσει η φωτιά τον επαρχιακό δρόμο στην είσοδο των Βιλίων, σε μια απόσταση 200-300 μέτρων από το κέντρο του οικισμού.

Τι λένε οι πυρομετεωρολόγοι για τη φωτιά

Η πυρκαγιά «εμφανίζει ακραία συμπεριφορά», όπως εκείνη της Βαρυμπόμπης ουσιαστικά, καθώς μετατράπηκε σε «αυτοκαθοδηγούμενη», δημιουργώντας, μάλιστα, τον «δικό της καιρό» λένε οι πυρομετεωρολόγοι.

Όπως έγραψε χθες (18.08) σε σχετική ανάρτησή του ο συνεργαζόμενος με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) ερευνητής Γιώργος Παπαβασιλείου, «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες σήμερα σε συνδυασμό με την διαθέσιμη πυκνή και ξηρή καύσιμη ύλη είχε ως αποτέλεσμα την μεταβολή των ατμοσφαιρικών διεργασιών που καθοδηγούν την πυρκαγιά κοντά στα Βίλια, Αττικής».

«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες που ήταν ενεργή η πυρκαγιά οι συνοπτικές συνθήκες (συνοπτικός άνεμος) καθοδηγούσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς (wind-driven), σήμερα», προσθέτει, «η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και η επικράτηση ατμοσφαιρικής αστάθειας είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία επαγωγικής στήλης και πυροσωρειτών με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εμφανίζει ακραία συμπεριφορά και να δημιουργεί τον δικό της καιρό αυτοκαθοδηγούμενη (plume-driven)».

Τη σχετική ανάρτηση του ερευνητή συνοδεύει φωτογραφία που επεξεργάστηκαν το The FLAME project / meteo.gr του ΕΕΑ στην οποία επισημαίνεται ο πυροσωρείτης που περιγράφεται. Κοινοποιώντας την εικόνα αυτή, το The FLAME project σχολίασε: «Ακόμα μια εμφάνιση πυροσωρείτη σε δασική πυρκαγιά στη χώρα μας».



Πηγή άρθρου www.newsbeast.gr

You May Also Like

More From Author