Φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική: Καίει σε διάσπαρτα μέτωπα

Estimated read time 1 min read

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν σε σπίτια, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων κύλισε η χθες νύχτα, η δεύτερη κατά σειρά από τη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που καίει στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου-Μεγάρων.
Οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που έπνεαν μέχρι και πριν από λίγες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, έφθασαν τοπικά ακόμη και τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, γεγονός που δυσκόλευε το έργο των 265 πυροσβεστών οι οποίοι χωρίς τα εναέρια μέσα δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Από τα μεσάνυχτα μέχρι και τώρα ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα σε Λιακωτό, Πευκενέα, Χάνι Δερβένι, Αιγειρούσες και στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.



Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν δώσει στη φωτιά κατεύθυνση προς τα Μέγαρα με το έργο της κατάσβεσης να γίνεται αρκετά δύσκολο. Οι φλόγες έφθασαν περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα με κατοίκους των οικισμών Άη Γιάννη και Παρασκευά να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο Μεγάρων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια περίμετρο 15 χιλιομέτρων ενώ έχουν καεί πάνω από 30.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

IMG 2230



Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η ισχύς των ανέμων μειώθηκε. Πριν από τα μεσάνυχτα αναζωπυρώθηκε μέτωπο κοντά στο Αλεποχώρι, ωστόσο στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και δημιούργησαν κλοιό, για να μην φτάσουν στα σπίτια οι φλόγες.

Ήδη στη μάχη ρίχνονται και τα εναέρια μέσα έτσι ώστε να περιοριστούν τα μέτωπα εξαιτίας των οποίων τα Μέγαρα βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Εκτός από τις εκτάσεις του παρθένου δάσους οι φλόγες έχουν καταστρέψει και σπίτια.

Στην πυρκαγιά στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Κινητοποιήθηκαν 8 Α/Φ, 4 PZL, 2 E/Π καθώς & 1 Ε/Π του ΠΣ ως συντονιστικό. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Όπως είχε αναφέρει χθες αργά το απόγευμα ο κ. Δημήτρης Δεσύλλας πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές: «Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μηνύματα του 112 και με τη συμβολή της αστυνομίας εκκένωσε τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μόλις μπορέσουν. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως σε πολλά σημεία του δάσους δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και για το λόγο αυτό μηχανήματα του στρατού και σκαπτικά μηχανήματα έχουν ξεκινήσει το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών.

Χθες, κατά την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα όταν πήγαν να κάψουν ξερόχορτα την ώρα που έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Χαρδαλιά

Από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά, χθες, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, κι ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, και στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου-Μεγάρων.

Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε γνωστό πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.


Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αύριο, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας».

Ειδήσεις σήμερα

Η νέα Bachelorette της Αυστραλίας είναι bisexual – Για πρώτη φορά τη διεκδικούν άντρες και γυναίκες  

Μεσανατολικό: Τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Sea-Eye 4: Επέκρινε την Ρώμη για «ταλαιπωρία» των 415 διασωθέντων μεταναστών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author