Φωτιά: Πύρινη λαίλαπα στη Μαλακάσα – Συγκλονιστικές εικόνες

Estimated read time 1 min read

Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο Ωρωπού – Δεν σβήνουν οι φλόγες

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής και το δάσος προς τη Μαλακάσα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ethnos.gr στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αττική, Κώστα Ασημακόπουλο, τεράστιες φλόγες «καταπίνουν» τα δέντρα. Η πύρινη λαίλαπα αυτή την ώρα καίει το βουνό δίπλα στην Εθνική Οδό. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέτωπο που φτάνει μέχρι τη Σφενδάλη.

 

Εκκενώνεται το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. και για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, για το οποίο θα γίνει εκκένωση καθώς η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να κινείται προς τους Θρακομακεδόνες.  Η εκκένωση θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη: Εκκένωση σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη

Νέο μήνυμα από το 112 έστειλε το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή προς τους Θρακομακεδόνες και τις Αχαρνές.

«Αν βρίσκεστε στη #Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς #Θρακομακεδόνες, #Αχαρνές, για λόγους ασφαλείας‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το νέο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.

Μόλις μισή ώρα μετά, το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση των Θρακομακεδόνων, περιοχή στην οποία το προηγούμενο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας καλούσε να πάνε οι πολίτες από τη Βαρυμπόμπη.

Μήνυμα από το 112: Εκκένωση Ροδόπολης και Σταμάτας

Μήνυμα από το 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία για εκκένωση και σε Ροδόπολη και Σταμάτα. Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open δόθηκε εντολή εκκένωσης της Ροδόπολης και της Σταμάτας.

Πριν από λίγο, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκενώσεις σε Ροδόπολη και Σταμάτα. « Αν βρίσκεστε στους οικισμούς #Ροδόπολης ή #Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς #Αθήνα μέσω Λεωφ. #Θησέως και #Κηφισίας».

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρήψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και πλέον εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Φωτιά Αττική: Εκκενώνονται οι οικισμοί Πευκόφυτο και Πόντιοι Αγίου Στεφάνου

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνθηκε προς τα εκεί ενώ τα μέτωπα είναι αρκετά και ισχυρά. 

Φωτιά Αττική: Μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους των δύο οικισμών

Αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας εστάλη σχετικό μήνυμα προς τους κατοίκους των εν λόγω οικισμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένα άτομα στους παραπάνω οικισμούς που γίνεται επιχείρηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Σε πλήρη εξέλιξη και τα υπόλοιπα μέτωπα – Κάηκαν σπίτια στο Κρυονέρι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα μέτωπα στις Αφίδνες όπου η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο Κρυονέρι όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

OPEN TV

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στη Μαλακάσα, που σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υπάρχει «μεγάλο μέτωπο». «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

Όπως μετέδωσε μάλιστα ο δημοσιογράφος του ethnos.gr, Κώστας Ασημακόπουλος οι φλόγες τύλιξαν νωρίτερα εργοστάσιο με εύφλεκτα υλικά με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχώς εκρήξεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος των επιχειρήσεων στο εργοστάσιο προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά. Το εργοστάσιο είναι στο φανάρι του Καπανδριτίου ενώ οι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρο τον Αττικό ουρανό.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στις Αφίδνες, όπου σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων.

Eπιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό

Ανακοίνωση για διακοπές κυκλοφορίας και παρεμβάσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου απαγορεύεται από χτες η κίνηση όλων των οχημάτων λόγω της πυρκαγιάς στην βόρεια Αττική, εξέδωσε τα ξημερώματα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για να ενημερωθούν οι οδηγοί.

Ειδικότερα:

  • Απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων από την γέφυρα Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) για τα ΙΧ και μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας) για τα φορτηγά.
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)
  • Επισημαίνεται ειδικά για τα φορτηγά, θα ακινητοποιούνται στα όρια Μαγνησίας όσα έρχονται από Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και όσα ξεκινούν από Φθιώτιδα στα όρια της Βοιωτίας. Εκεί θα είναι ο τελικός σταθμός για όσα έχουν προορισμό την Αττική, ενώ τα υπόλοιπα, με προορισμό Πελοπόννησο, θα εκτρέπονται μέσω Θερμοπύλων- Λειβαδιάς.
  • Για τα ΙΧ και άλλα μικρά οχήματα, που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα γίνεται εκτροπή από Α/Κ Θηβών (χ/θ 90,000) και τελικώς διεξαγωγή της κυκλοφορίας τους από την Επ. Οδό Θηβών – Μουρικίου και ακολούθως από Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών.
  • Αναστρόφως, όσα οχήματα θέλουν να κινηθούν προς Θεσσαλονίκη θα ακολουθούν το δρομολόγιο Π.Ε.Ο Ελευσίνας- Θηβών, Επ.Ο. Μουρακίου- Θηβών- ΠΑΘΕ.
3232815.jpg
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.



Πηγή άρθρου www.ethnos.gr

You May Also Like

More From Author