Φυσικό αέριο: Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα στη σκιά των ρωσικών «παιχνιδιών» με τον Nord Stream 1

Estimated read time 1 min read

Οι νέες εξελίξεις με το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο ΓΓ του υπ. Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και φορείς της αγοράς όπως ο Θανάσης Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), ο Γιώργος Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ) και η Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ).

Η προγραμματισμένη αυτή σύσκεψη θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, αν δεν ανακτήσει τη γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», η Ελλάδα έχει μειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια μείωση της τάξης του 21,3%.

Κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί η εξάρτηση από το υγροποιημένο αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά 47,3% και από 11,7 τεραβατώρες πέρυσι ανήλθαν σε 17,3 το φετινό πρώτο εξάμηνο. Εως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έναντι μόλις 15 πέρυσι. Βεβαίως πολλά από αυτά είχαν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Το πρόβλημα είναι ότι στο εξάμηνο δεν έχει μειωθεί καθόλου η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Οι ηλεκτροπαραγωγοί απορρόφησαν 20,39 τεραβατώρες αερίου στο εξάμηνο του 2022, όσο ακριβώς (20,42) και στη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στην ουσία, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη συνολικά (και από άλλους αγωγούς, όχι μόνο από τον Nord Stream), στην Ελλάδα το πλήγμα θα είναι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που οι προβλέψεις για τις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο είναι εφιαλτικές.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author