Φτάνει το πενηντάρικο;

Estimated read time 1 min read

Του Βασίλη Χιώτη 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την μεγαλύτερη αύξηση που δόθηκε στον κατώτατο μισθό τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Αλλά ήταν αυτό αρκετό για έναν εργαζόμενο που δεν μπορεί πια να πληρώσει το νοίκι του και τον λογαριασμό του ρεύματος; Ασφαλώς και δεν είναι…

Κανονικά θα έπρεπε να αυξήσει θεαματικά τον κατώτατο μισθό, διεμβολίζοντας  τη γκρίνια της ελληνικής κοινωνίας για την πρωτοφανή ακρίβεια που την τρομάζει κι αποστομώνοντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά δεν το έκανε.

Προτίμησε να κινηθεί θεσμικά και υπεύθυνα, έστω κι αν η κίνησή του αυτή είναι πολιτικά μη αξιοποιήσιμη και δεν μπορεί, μέσα στην προεκλογική περίοδο που έχει ήδη αρχίσει, να του προσφέρει την επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιδιώκει.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να ανακοινώσει μια μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτό θα ανατροφοδοτούσε την ήδη υψηλό πληθωρισμό και αύξανε σημαντικά το ήδη υψηλό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που υποφέρουν ήδη από το ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες παραγωγής.

Μια αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό, σίγουρα δεν μπορείς να την πεις μικρή κι αμελητέα. Αλλά όταν αυτή εξανεμίζεται στους λογαριασμούς του ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων, δεν μπορείς να την πεις και θεαματική.

Αν προσθέσεις την αύξηση αυτή, στα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, όπως η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, ή ο μηδενισμός του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τότε το σύνολο της ενίσχυσης του εισοδήματος των Ελλήνων, είναι σημαντική. 

Αν όλα αυτά τα εντάξεις σε ένα οικονομικό περιβάλλον με πληθωρισμό 8%, τότε το πενηντάρικο δεν δείχνει αρκετό.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί υπεύθυνα, αντί να κινηθεί μικροπολιτικά. Προτίμησε να παραμείνει υπεύθυνος, αντί να γίνει αρεστός.

Πρέπει τώρα να επιλέξουμε κι εμείς, τι τύπου πρωθυπουργό προτιμάμε…

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.skai.gr

You May Also Like

More From Author