Η «θαυματουργή» καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών δεν θωρακίζει ουσιαστικά τον οργανισμό από τον καρκίνο αν υπάρχουν τρεις επιβαρυντικοί παράγοντες: το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση αλκοόλ. Μάλιστα η κατάσταση επιβαρύνεται αν κάποιοι από τους τρεις παράγοντες (ή και οι τρεις) συνυπάρχουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας βρετανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Βritish Journal of Cancer» και εξέτασε στοιχεία που συνελέχθησαν σε διάστημα δέκα ετών αναζητώντας αποδείξεις που να συνηγορούν στην επωφελή δράση της συγκεκριμένης διατροφικής «ασπίδας» κατά του καρκίνου.