Φρανσουά Ολάντ: «Ελληνες, θα κάνω ό,τι μπορώ για σας»

Φρανσουά Ολάντ: «Ελληνες, θα κάνω ό,τι μπορώ για σας»


Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασαν τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη


Τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασαν, από κοινού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ύστερα από την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.


Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει γι΄ αυτόν άλλο σενάριο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μεσολαβήσουν ώστε να ακουσθεί η φωνή τους στην Ελλάδα και να πεισθούν ότι «μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του στάση υπέρ της Ελλάδας».


«Θα κάνω ό,τι μπορώ», είπε, «από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε Ο Γάλλος πρόεδρος.


«Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο. Ισως φαίνεται δυσανάλογο, παρ’ όλ’ αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω», συμπλήρωσε.


Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: «Η απάντησή μου είναι “όχι”, δεν έχω καμία πληροφορία επ’ αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους ζήτησε να μεταδώσουν ως μήνυμα στους Έλληνες «την εμπιστοσύνη» που θα πρέπει να έχουν στη στάση που θα κρατήσει.


«Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.


Παίρνοντας το λόγο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Αυτό που εγώ θέλω είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και αυτό εύχομαι».



Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author