Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή

Estimated read time 1 min read

Αϊτή, ασθενοφόρο – φωτ. αρχείου

AP Photo/Fernando Llano

Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αϊτή γύρω στις 08.30 το πρωί τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό κέντρο.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι ενώ υπάρχουν και μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους στα χαλάσματα.

Ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της χώρας, Ζερί Σαντλέρ, δήλωσε:

«Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό».

Όπως διευκρίνισε, ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μεταβαίνει προς το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων στο Πορτ-ο Πρενς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο σύνολο της χώρας και υλικές ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί στις πόλεις Ζέρεμι και Κάυ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων στη νοτιοδυτική χερσόνησο της νήσου.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ο σεισμός, που είχε επίκεντρο 8 χλμ. μακριά από την πόλη Πτι Τρου ντε Νιπ, 150 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Πορτο ο Πρενς, είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χλμ. και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Καραϊβική.

Η χώρα ακόμη δεν έχει κατορθώσει να συνέλθει από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ που την έπληξε πριν από 11 χρόνια, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους.

Το πρόβλημα για την Αϊτή επιτείνεται καθώς επικρατεί και πολιτική αστάθεια μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ, ενώ η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη υγειονομικής φροντίδας εν μέσω πανδημίας έχουν ήδη εξαγριώσει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δράση εγκληματικών οργανώσεων που λυμαίνονται τη χώρα.
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author