Υπ.Υγείας: Θετικά απαντά ο ιδιωτικός τομέας στη συνέργεια με το ΕΣΥ

Estimated read time 1 min read

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Δύσκολος ο Νοέμβριος

Εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τη διαχείριση της πανδημίας προμηνύεται ο Νοέμβριος, με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες, ειδικά αυτοί που αφορούν τον αριθμό των νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των θανάτων ασθενών με Covid-19.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 7.105 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 70 θάνατοι, ενώ σε 489 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Από τα συνολικά κρούσματα, 1.631 εντοπίζονται στην Αττική και 1.179 αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 351.554 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 2,02% (1,35% χθες).

Προβληματισμό προκαλούν και οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα ανήλθαν σε 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Η εικόνα στις ΜΕΘ αλλάζει άρδην με 405 από τους ασθενεις που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429.

Την ίδια ώρα, οι περιοχές της κεντρικής και βορείου Ελλάδας καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η μεγαλύτερη θετικότητα στην αναλογία τεστ – κρουσμάτων, καταγράφηκε σε Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς και Σέρρες, όπου ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε το 2%. Το όριο αυτό πλησιάζουν οι νομοί, Έβρου, Ροδόπης, Ημαθίας και Τρικάλων.

Αναφορικά με τη διασπορά του ιού στα παιδιά, πάνω από 9.500 ήταν τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην ηλικία 4 – 18 ετών μέσα σε μια εβδομάδα (1 έως 7 Νοεμβρίου). Ειδικότερα,, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 9.604, αποτελώντας το 22% (-12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. 

Ενδεχόμενο νέων μέτρων για ανεμβολίαστους

Στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων, αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ακόμη πέντε περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ακόμη πέντε περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη για την πανδημία. Συγκεκριμένα «χρωματίστηκαν» η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. 

Συνολικά στο «βαθύ κόκκινο» έχουν ενταχθεί 22 περιοχές. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο covid19.gov.gr πρόκειται για: τη Θεσσαλονίκη, την Αρκαδία, το Αγιον Ορος, την Αχαΐα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τον Εβρο, την Πέλλα, την Ξάνθη, τη Δράμα, τη Μεσσηνία, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Καρδίτσα, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

 Κορωνοϊός – EMA: Προ των πυλών η έγκριση δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων

•Γερμανία: Συστάση για εμβολιασμό μόνο με Pfizer για εγκύους και νέους κάτω των 30

•Τζανάκης: 9.000-11.000 κρούσματα τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author